Címlap Gazdaság KIVÉREZTETÉS:...

KIVÉREZTETÉS: Rekordbevétellel zárt Pécs a kormány miatt!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

10,5 milliárd forintnyi iparűzésiadó-bevétellel zárhatta az évet Pécs, ebből 8,5 milliárdot a helyi vállalkozások, 2 milliárdot pedig a kormány tett bele a város kasszájába – közölte Csizmadia Péter, a nagyobbik ellenzéki párt frakcióvezetője.

Csizmadia emlékeztetett, eddig 2019-ben érte el Pécs a legmagasabb bevételt, akkor 9,5 milliárdot fizettek be a városban működő vállalkozások a közös kasszába, mjd 2020-ban és 2021-ben is – a járványveszélyes évek ellenére – a kormány gazdaságvédelmi akciótervével sikerült megmenteni a Pécsett működő cégeket.

A frakcióvezető szerint féloldalas volt a városvezetés eddigi gazdálkodása, amely nem mehet így tovább:

el kell zárni a pénzcsapokat, és le kellene állnia a városvezetésnek a százmilliós, baloldali tanácsadói kifizetésekkel.

Erről így beszélt:

ÖPE: 130 milliót költ kommunikációra a városvezetés, többet, mint a fejlesztésekre

Kővári János, az Összefogás Pécsért várospolitikusa szerint az önkormányzat zárszámadása az igazság pillanata. Azt mondta, a dokumentumokból teljesen világos, hogy Pécs jelenlegi vezetői hazudtak.

– Folyton fenyegettek a csőddel, átverik az embereket azzal, hogy a kormány bünteti Pécsett, holott ehelyett igazából az történik, hogy nem dolgoznak – magyarázta Kővári. Szerinte

csak a”szlogenek városa lett Pécs”, és kommunikációra lényegesen többet költ a városvezetés, mint városfejlesztésre

– állapította meg szomorúan. A városvezetés ugyanis 130 milliót költ kommunikációra, és 100 milliót fejlesztésekre.

Ezt Kővári röviden így összegezte:

Öndicséret

Schmuck Roland, a költségvetési és gazdasági bizottság elnöke, valamint az MSZP-Pécs Jövője-frakció képviselője egyetlen árva szót sem beszélt a 2 milliárdos kormányzati kompenzációról, és annak a város iparűzésiadó-bevételére gyakorolt pozitív hatásáról az önkormányzati kiadványban, ehelyett inkább azt domborította ki, hogy rendkívül takarékosan gazdálkodott az önkormányzat – és ezt rengeteg “háztartási” példával szemléltette.