Címlap Gazdaság Landolt Hszi ...

Landolt Hszi Csin-ping

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Öt év után először Európában a kínai elnök, Franciaországban cikket is írt látogatása céljáról. Orbán Viktorral és Sulyok Tamás köztársasági elnökkel is találkozik a kínai vezető a héten.

Vasárnap megérkezett Hszi Csin-ping kínai elnök Franciaországba, ahol Gabriel Attal miniszterelnök fogadta a repülőtéren. A kínai vezető hétfőn Emmanuel Macron francia elnökkel, illetve Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével is találkozik, hogy aztán Szerbia, valamint Magyarország felé vegye az irányt – írja a Privátbankár a Guardian cikke alapján.

Hszi Csin-ping kínai elnök és felesége, Peng Li-jüan érkezik a párizsi Orly repülőtérre 2024. május 5-én. A kínai elnöki pár kétnapos hivatalos látogatást tesz Franciaországban Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Stephane De Sakutin

Hszi egy véleménycikket is írt a Le Figaro francia lapba, amelyben kifejtette, három üzenettel érkezett francia földre: új távlatokat nyitna meg a francia-kínai kapcsolatokban, még inkább meg szeretné nyitni országát a világ előtt, valamint fenn szeretné tartani a világ békéjét és stabilitását.

Az ukrajnai háborúról Hszi azt írta,

megérti, hogy az ukrán válság milyen káros következményekkel jár Európa népei számára, ám hangsúlyozta, Peking sem nem háborús fél, sem nem résztvevője a konfliktusnak.

A várakozások szerint Macron egyik fő üzenete az lesz, hogy megpróbálja eltántorítani Kínát Oroszország további támogatásától a háborúhoz szükséges eszközök előállításában és beszerzésében.

Pécsi látogatását cáfolták

Bár korábban arról szóltak a hírek (sőt, még hétvégén az állami televízióban is), hogy a kínai elnök Pécsre (pontosabban a Pécs melletti bicsérdi fejlesztési területre) is érkezik, ezt határozottan cáfolta Joó István, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezetője. Múlt heti posztjában azt írta:

A Kormány és a Nemzeti Befektetési Ügynökség is elkötelezett Baranya vármegye fejlesztése mellett. Ezzel kapcsolatban a Kormány számos döntést meghozott az elmúlt hónapokban.

A híresztelésekkel ellentétben azonban semmilyen pozitív befektetői döntés nem született a Pécs melletti területek kapcsán. Egyelőre nem tudunk beszámolni semmilyen Pécs melletti beruházásról.

Amennyiben ebben változás lesz, azt haladéktalanul a nyilvánosság elé fogjuk tárni.