Címlap Gazdaság Megemeli a ta...

Megemeli a tanárok bérét a kormány

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar kormány által korábban közölt 2028 helyett már 2026-ban elérhetik a magyar pedagógusbérek a hazai diplomásátlagbér nyolcvan százalékát – értesült több, egymástól független forrásból a Szabad Európa. November 19. után akár azonnal megszülethet a megállapodás a helyreállítási alapról.

„Sokkal jobb lesz a magyar helyreállítási terv, mint az uniós tagállamok többségéé” 

– ezt mondta a Szabad Európának egy, a magyar kormány és az Európai Bizottság között az uniós helyreállítási alapról folyó tárgyalásokra rálátó brüsszeli forrás.

A lap informátora szerint az elmúlt időszakban nagyon felgyorsultak a tárgyalások a Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter vezette magyar kormánydelegáció (a tárgyalásokban nagyon aktív szerepet játszik Ágostházy Szabolcs, Orbán Viktor uniós fejlesztésekért felelős államtitkára is) és a bizottság között, a magyar fél egyre nagyobb rugalmasságot mutat a brüsszeli kérések iránt, így több nagyon jelentős változást sikerült elérni a magyar terveket illetően.

Ezek egyike például – írja a Szabad Európa, hogy

a kormány előrehozza a pedagógusbér-emelések ütemét eredeti terveihez képest. 

A kormány ezért vállalta, hogy 2028-ig a diplomásátlagbér nyolcvan százalékára emeli a tanárok fizetését. A bizottság azonban túl távolinak ítélte meg a 2028-as végső határidőt, és azt szerette volna, ha már 2026-ban eléri a magyar pedagógusok fizetése a hazai diplomásátlagbér nyolcvan százalékát (már csak azért is, mert maga a helyreállítási terv is 2026-ig szól). Több, egymástól független forrás szerint az elmúlt napokban a kormány elfogadta a határidőt. 

(via Szabad Európa)