Címlap Gazdaság Megtartja az ...

Megtartja az új városvezetés Tiborcz István üzlettársát Pécsett?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már csak Pécsen világít a Sistrade Kft. - derül ki a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) honlapján megtalálható és augusztus 10-én publikált határozatból. Ez azért érdekes, mert a közvilágítás üzemeltetése is óriási üzlet Magyarországon. Az új városvezetés azonban még nem írt ki közbeszerzést a feladatra, pedig bőven lett volna erre lehetősége. 

Az MFor arról ír, hogy a Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-botrány után most jelentős változások következtek be a piacon: a Sistrade Kft. – amellyel szemben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésében konkrét vádiratot fogalmazott meg – korábban 62 településen üzemeltette a közvilágítási rendszert, de márciusban ez a szám 5 településre esett vissza.

Csak Pécs, Gyula, Zalaegerszeg, Tatabánya és Csépa nevű településen világított tovább a Sistrade, amelynek tulajdonosa Hamar Endre ügyvéd volt. Most viszont már csak Pécs maradt. Ez hazai pálya, mert ez a cég székhelye.

Tavaly ősszel kereste már Pécs az utódot – a választások után visszavonták a pályázatot, de 8 hónap alatt sem írtak ki újat

Európai uniós, nyílt közbeszerzési eljárást írt ki már tavaly ősszel a BIOKOM azért, hogy megtalálják azt a céget, amely a továbbiakban üzemeltetni fogja majd a teljes közvilágítást. Az erre vonatkozó szerződés ugyanis idén márciusban lejárt! Viszont ezt a nyílt eljárást az önkormányzati választások után, már az új városvezetés idején (decemberben) visszavonták. Az indoklás ez volt, bármit is jelentsen:

A beérkezett kiegészítő tájékoztatás kérésekben foglaltakra figyelemmel Ajánlatkérő a közbeszerzési eljárás műszaki tartalmát felülvizsgálta, a felülvizsgálat eredményeként jelen közbeszerzési eljárást visszavonja, és új eljárás megindítása iránt intézkedik.

Tavaly december óta sem írtak ki új közbeszerzést a feladatra Pécsett, és nem találtuk nyomát annak, hogy erre akár csak kísérlet is történt volna az elmúlt 8 hónapban.

A helyzet tehát az, hogy – új cég híján – továbbra a Tiborcz érdekkörbe sorolt cég látja el a feladatot a városban.