Címlap Gazdaság Nagy a baj? E...
Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarországon a lakóingatlanok közül csaknem 600 ezer lakás nem lakott, ez az összes lakás 13,1 százalékát teszi ki a 2022-es adatok szerint. A KSH népszámlálási adatbázisából kiderül, hogy az egyes városokban és vármegyékben mennyi üres lakás áll, illetve hogy melyek azok a települések, ahol a házaknak több mint fele lakatlan, illetve számszerűen hol áll üresen a legtöbb lakás. Baranyában viszont négy kistelepülés is büszkélkedhet azzal, hogy minden egyes lakóingatlanban élnek emberek.

A KSH által közzétett adatok szerint a 2022-es népszámlálás idején Magyarországon 4 580 538 lakóingatlan volt, ebből 599 023 lakásban nem lakott senki. Baranyában a lakatlan lakások aránya 11,57 százalék. Pécsen még rosszabb a helyzet, a vármegyeszékhelyen tavaly csaknem tízezer – egészen pontosan 9790 – lakás állt üresen, ami a 2011-es 7242 üres lakáshoz képest 35,18 százalékos emelkedést jelent. (A nagyobb magyar városokra a folyamatosan csökkenő lakosságszám a jellemző, így nem csoda, hogy egyre több a nem lakott ingatlan is ezeken a helyeken. Ugyanakkor több oka is lehet ennek: van, ahol valóban az elnéptelenedés lehet a fő tényező, máshol sok új lakás épül folyamatosan, sok az AirBnB-lakás, vagy második otthonként fenntartott ingatlan.)

Van viszont négy kistelepülés a vármegyében, ahol nincs lakatlan otthon: Besencén, Nagycsányban, Okorvölgyben és Nyugotszenterzsébeten az összes ingatlanban éltek emberek – derült ki a KSH adatai alapján készült Pénzcentrum-összesítésből.