Címlap Gazdaság Nem biztos, h...

Nem biztos, hogy lesz elég tűzifa?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az energiaárak az egekben, aki csak teheti az idén nem gázzal fűt. Közben viszont a tűzifa is drasztikusan drágul, ezért döntött úgy a kormány, hogy háztartásonként 10, úgynevezett erdei köbméter tűzifát biztosít hatósági áron azoknak a családoknak, akik erre igényt tartanak. Egy erdei köbméter 1x1x1,7 méteres farakást, azaz egy méter hosszan 1,7 méter magasra pakolt egyméteres farönköket jelent, ami frissen vágott keményfából 11-12 mázsa, a fűtésre alkalmas légszáraz állapotú fából pedig nagyjából 8 mázsa – derül ki az RTL Hiradójából.

A program indulását vasárnap jelentette be az agrárminiszter. „Mindenkit megnyugtatok, hogy a jó erdőgazdálkodásnak köszönhetően a fűtési időszakra elegendő tűzifa-mennyiség áll az ország rendelkezésére” – közölte akkor Nagy István. Az is kiderült, hogy a hatósági ár keménylombú fák esetén erdei köbméterenként 30 ezer, a puhalombú és a fenyőfélék köbmétere pedig egyaránt 19 ezer forint.

Volt, aki az egyik állami erdészetnél nem kapott hatósági áras kemény tűzifát, azt mondták neki, hogy érdeklődjön jövőre.

Az RTL Híradó felhívott néhány, véletlenszerűen kiválasztott értékesítési pontot a 152 közül. Volt, ahol annyit ismételgetett az automata, „kérem, hogy átmeneti túlterheltség miatt hívását később ismételje meg”. Több helyen folyamatosan foglalt volt a vonal, de találtak olyan erdészetet is, ahol azonnal tudtak volna fát adni, ha el tudják szállítani. Egy szombathelyi telepen ugyanakkor arról tájékoztattak, hogy 2-2,5 hónap a kiszállítási idő, azaz aki most rendel november végén-december elején juthat fához. De annak is kell 1-1,5 hónapot várni, aki meg tudja oldani a megvásárolt fa elszállítását.