Címlap Gazdaság Nemzeti színű...

Nemzeti színű zászlót kap a tojás

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A vásárlók és az ágazati szereplők pozitív visszajelzései alapján az Agrárminisztérium január 1-jétől újabb termékköröknél teszi kötelezővé a származási információk jelölését, a jövőben már a nem előre csomagolt tojást is zászlóval kell ellátni.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a nem előrecsomagolt élelmiszereknél az utóbbi egy évben folyamatosan bővült azoknak a termékeknek a köre, amelyeknél az értékesítés helyén jól láthatóan fel kell tüntetni a származási ország nevét, bizonyos esetekben pedig a zászlóját is. A jogszabály-módosítást minden esetben az érintett szakmai szervezetek kezdeményezték az Agrárminisztériumnál.

A tojás esetében eddig is fel kellett tüntetni a megfelelő kódot magán a terméken és annak magyarázatát az értékesítés helyszínén. Immár az ömlesztett formában értékesített tojások esetében is a termék közelében fel kell tüntetni a származási országot szövegesen, illetve az az adott ország zászlaját is meg kell jeleníteni.  

A minisztérium azt reméli: a jelölés kiterjesztésével a vásárlók lényegesen könnyebben tudnak majd tájékozódni a termék származásával kapcsolatban, és ezzel a hazai termelők pozíciója is megerősödhet a piacon.

Kiemelt képünk illusztráció.