Címlap Gazdaság Nincs ok aggo...

Nincs ok aggodalomra, van elég tűzifa

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az erdőterület csökkentése nélkül is bőven van idehaza fatöbblet, de az kérdéses, hogy a megnövekedett igényt ki tudják-e szolgálni a kitermelők – nyilatkozta a VG Podcastnak a Klímapolitikai Intézet kutatója.

Toldi Ottó szerint a

magyar erdők faanyaga évente 13 millió köbméterrel növekszik, így az erdőterület csökkenése nélkül nagyjából ennyit lehet kitermelni minden évben. Ugyanakkor az elmúlt időszakban a kitermelés ettől elmaradt, évente hétmillió köbméter körül alakult, így a megnövekedett igényeket is lehet fedezni a felhalmozódott „többletből”.

A szakember szerint tehát a rövid távú veszélyhelyzeti intézkedés nem fog maradandó károkat okozni a magyar erdőkben.

Bár mostanában önmagában az ár alakulása és a rezsicsökkentés szabályainak változása miatt a legtöbb szó a gáztüzelésről esik, a második legelterjedtebb fűtési fajta a szilárd tüzelőanyagok égetése. A szilárd tüzelő használata természetesen a kistelepüléseken jellemző, itt a háztartások háromnegyede használ ilyet, ami mintegy négymillió embert jelent.

A kutató szerint ugyanakkor tény az is, hogy az erdőkben található kitermelhető faanyag az ország nyersanyagkészletét képezi.

Ahogy szükség esetén hozzá kell nyúlni a stratégiai üzemanyagkészlethez, vagy növelni kell a lignitkitermelést, úgy válságos időkben a tűzifaellátás biztosítása érdekében hozzá kell nyúlni ezekhez a készletekhez is. Azt azonban borítékolni lehet, hogy átmenetileg a falvakban nőni fog a légszennyezettség, a fatüzelés terjedése miatt

– fogalmazott.