Címlap Gazdaság Pécsi akvapar...

Pécsi akvapark: 3 év múlva lehet az első kapavágás Tüskésréten, előbb biztos nem

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Felemás az öröm az akvaparkkal kapcsolatban tartott délelőtti sajtótájékoztató után. Nézzük a tényeket! Kiválasztották a pécsi akvapark helyszínét, Tüskésrétet, igaz ezt már évekkel ezelőtt is javasolták. Kiderült, hogy a 2020-as árak alapján 51 milliárd forintból épülhetne fel a komplexum, amiben versenyuszoda és egy 200 szobás szálloda is helyet kapna, azok „finanszíroznák” az üzemeltetést. A város zsebében azonban nincs meg a kivitelezéshez szükséges pénz, valamint az üzemeltetésre sem szeretnének költeni százmilliókat, ha megépül – hangsúlyozta Pécs polgármestere.

AMIRE A LEGTÖBB PÉCSI KÍVÁNCSI: ha minden jól megy, akkor sem történhet meg az első kapavágás ebben az önkormányzati ciklusban. Óvatos becslések alapján is 2,5-3 év múlva kezdődhet meg az építkezés.Erre reagált a pécsi Fidesz: mindez egy elterelő akció és olcsó átverés!

„Nagyon fontos mérföldkőhöz érkezett a pécsi akvapark projektje”

– kezdte a sajtótájékoztatót Péterffy Attila. Pécs polgármestere szerint az, hogy tervpályázatot írnak ki a projekt megvalósítására egy nagy lépcső (erre reagált is a Fidesz – cikkünk alján). Ezután a polgármester visszaemlékezett a kampányprogramjára, amiben azt ígérte: fenntartható akvaparkja lesz a pécsieknek.

„Olyan akvaparkot szeretnének, amelyhez az önkormányzat 0 forintot tenne hozzá”

– Ehhez szükség van egy kinti és benti részre, egy versenyuszodára (nem kettőre) és egy 200 szobás, 4 csillagos szállodára – mondta Péterffy Attila. A polgármester szerint a komplexum kulcseleme a szálloda, ahol konferenciákat lehetne tartani és hozzájárulna a turizmus fejlesztéséhez.

200 szobás szálloda tartaná el a versenyuszodát és akvaparkot

A sajtótájékoztatón bemutatott látványterv, ami változik még

2020-ban 51 milliárd forintba került volna a komplexum,

amiből az akvapark 27, a hotel 17 milliárd forint lett volna, a kiegészítő beruházások pedig 7 milliárdot igényeltek volna.

– Olyat nem akarunk építeni, ami a város pénzét emészti fel évről évre és több száz millió forintos támogatási igényt jelentene. Ilyenből nem szeretnénk kérni – hangsúlyozta Péterffy Attila, hozzátéve, hogy 71 millió forintból készítették elő azt a továbblépési lehetőséget, amire korábban erre többszörösét költötték az elődeik.

Ha minden optimális, akkor 2,5 év múlva lehet kapavágás

Péterffy Attila újságírói kérdésre elárulta, hogy mikor történhet meg az első kapavágás és miért kell ennyit várni rá. Tehát: 2022 év végére megvan a benyújtott pályaművek nyertese. Ezután ártárgyalás történik, ami körülbelül 30 nap. Azonban Pécs városa „eljut a maga határáig”, mert a kiviteli terv készítéshez szükséges milliárdok nem állnak Pécs rendelkezésére. Körülbelül 2023. február-március környékén kell majd a kormány támogatását kérni, amiről 2 hónap után lehet kormányzati döntés (ez akkor már 2023 nyara – a szerk.) Ezután lehet szerződést kötni a tervezővel, utána 1 évig tervezhetik a komplexumot (2024 nyara – a szerk). Majd még egy újabb kormánydöntés szükségeltetik, ami nagyjából szintén 2 hónap. Majd következik a kivitelezési közbeszerzési eljárás, ami legalább 6 hónapot vesz igénybe. Majd csak utána kerülhet sor az első kapavágásra (2025. március – első kapavágás? – a szerk)

Péterffy: Ebben az önkormányzati ciklusban nem fog elkezdődni az építkezés

Péterffy kampányában is nagy hangsúlyt fektetett az akvapark ügyére, most belátta: ebben a ciklusban nem épülhet fel a magyar közbeszerzési szabályok miatt – mondta

Azt még nem tudják, hogy a 2020-ban becsült 51 milliárd forint pár év múlva mennyire emelkedhet meg. – Ahogy telik az idő, ez változhat. Még a kiviteli terv készítése során is változhat a piaci folyamat – mondta Péterffy Attila.

A pécsi Fidesz szerint „elterelő akció és olcsó átverés a baloldali városvezetés élményfürdővel kapcsolatos ámítása

A pécsi ellenzék azt írta a közleményükben, hogy „egyre aggasztóbb hírek érkeznek a pécsi városvezetés házatájáról, sorban hagyják el a városházát a vezetők, Péterffy Attiláék azonban hallgatnak az okokról és nem mernek a pécsiek szemébe nézni.”

Ma már bárki számára világos, hogy sajnos nagy a baj Pécsett; a csőd közelébe kormányozta a várost a baloldal két és fél év alatt. Nem szembenéznek azonban az önmaguk okozta problémával, azzal, hogy százmilliókat vertek el felelőtlenül haveri tanácsadókra, tyúkperes ügyvéd barátokra, polgármesteri bizalmasokra, szükségtelen koncepciókra; több tízmilliós gigafizetésekre, hanem megoldások helyett inkább újabb figyelemelterelő akcióba kezdett Péterffy Attila és senki által meg nem választott háttérembere: Ruzsa Csaba alpolgármester – közölték.

Most színes látványtervekkel ámítanák a pécsieket, mert hiába fizetnek a pécsiek havi több mint egymillió forintért egy újabb polgármesteri bizalmast, az egy tapodtat nem volt képes előre vinni az élményfürdő ügyét. Ehelyett az előző városvezetés – kormánytól kapott és – megspórolt 150 millió forintjának egy jó részét már eltapsolták; most pedig a maradékot is kiszórnák a cimboráknak azért, hogy színes rajzokat készítsenek egy álomról. Valós és érdemi munka helyett! – áll az ellenzék közleményében.

Felszólítjuk Péterffy Attilát, hogy hagyjon fel az indokolatlan és drága látszatintézkedésekkel, ne nézze hülyének a pécsieket. Vegye komolyan végre azt a feladatot, amellyel megbízták a városlakók két és fél évvel ezelőtt.

Arra kérjük a pécsieket, hogy ne dőljenek be az újabb baloldali trükknek. Nem álmokból és színes rajzokból lesz élményfürdője Pécsnek. Hanem pénzből. A pénzt viszont meg kell szerezni, ehhez össze kell szedni a befektetőket, tárgyalni és lobbizni kell. Az új pécsi Vásárcsarnok építésére is az előző városvezetés szerezte meg a szükséges pénzt, majd csak ez után kezdett el terveztetni, amikor látni lehetett, meddig ér a takaró. Nem fordítva! ” – magyarázták.

Az építőipari piac folyamatosan változik, immár komoly alapanyaghiány van, butaság most színes-szagos látványtervekre és ötletpályázatra elkölteni a pécsiek tízmillióit. Ez csak figyelemelterelésre jó és arra, hogy hamis látszatot keltsen a pécsiekben. Ez tisztességtelen magatartás, és minden becsületes, úriemberi viselkedést nélkülöz

– tették hozzá.

Végül „felszólították a pécsi polgármestert és milliókat kereső tanácsadói hadát, hogy ne verjék át újra a pécsieket, végre próbáljanak meg felelősen eljárni, vagy ismerjék be a nyilvánvalót: nem értenek hozzá, nem csináltak semmit, eközben elszórták a pénzt és most egy színes lufit akarnak fújni, ami eltakarja a valóságot a pécsiek szeme elől”.

A sajtótájékoztatót élőben közvetítette a Pécs Aktuál: