Címlap Gazdaság Rezsi: Csődbe...

Rezsi: Csődbe mehet több baranyai település is!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A közvilágítás lekapcsolása, a régi kazánok, kályhák újraindítása, a fűtött helyiségek csökkentése – egyebek mellett ilyen tervekkel próbálnak spórolni a kistelepülések önkormányzatai, hogy a rezsidíjak emelkedése miatt ne kerüljenek csődközelbe. Van, ahol a közétkeztetés árát is emelni kell, mert az önkormányzat nem tud annyi pénzzel hozzájárulni, mint korábban - számol be az ATV Híradója.

A dél-baranyai Drávaszerdahely polgármestere kijelentette, hogy

náluk este tíz óra után lekapcsolják a közvilágítást, és várhatóan érinti majd az önkormányzat tulajdonában levő bolt és lángosozó működését is a rezsidíjak emelkedése. Ezzel azonban nincs vége, mert a közétkeztetés díját is emelni kell.

„Az önkormányzat egyre kevesebb pénzt tud hozzáadni az önkormányzati étkeztetéshez, a gyerekétkeztetéshez és egy csomó olyan dolog, ami nagyon hátrányosan fogja érinteni a helyi lakosságot” – vázolta helyzetüket Alpár György.

Nem csak Baranyában nehéz a helyzet, hanem az országban máshol is.

A Hajdú-Bihar megyei Hajdúbagoson is gondolkodnak azon, hogy a faluba utoljára érkező busz után fél órával lekapcsolják az utcai lámpákat, de itt a gázkazánokat is kikötik, és helyette újra fával fűtenek majd.

Szabó Lukács Imre polgármester szerint a legnagyobb gondot a hatvankét férőhelyes idősek otthona jelenti.

„Igaz, hogy beteszünk egy fatüzelésű kazánt, de emellett még gázra is szükségünk lesz, amit tízszeres áron fogunk kapni, amit kérdés, hogy mennyire fogunk bírni” 

– fogalmazott.