Címlap Balhé Százezrekbe, ...

Százezrekbe, de akár milliókba is kerülhet, ha a pécsi városvezetés áthelyezteti a klímákat a lakossággal

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Ez azért nem olyan nagy beruházás, egy csővel arrébb húzni egy kint lévő egységet”

– szakértette meg a helyzetet P. Horváth Tamás baloldali képviselő, aki a Pécs Aktuálnak adott interjúban magyarázott arról, hogy szigorítani fog a városvezetés, és a „főépítészet egyre jobban figyel erre”, ezért le kell majd szedni az utcafronti, engedély nélkül, vagy szabálytalanul felrakott klímák külső egységeit.

Százezrekbe, de milliókba is kerülhet

– Mi már jó ideje nem szerelünk fel utcai homlokzatra egységet, mert elég egy rosszindulatú szomszéd, és mehet is az áthelyezés, ami a megrendelőnek extra kiadást jelent – mondta lapunknak Kiss Tibor, az egyik pécsi klímacég ügyvezetője, aki kifejtette: több mindentől függ, hogy mennyibe kerül egy-egy felszerelés, vagy áthelyezés.

Lapunk több klímaszerelő céget is megkeresett. Összességében elmondható ezek alapján, hogy

a legapróbb beavatkozás is minimum 200 ezer forintjába kerül majd annak, akinek át kell raknia „akár pár méterrel arrébb” a klímája külső egységét. Tehát ez a legolcsóbb verzió, amikor tényleg csak 1-2 méterről van szó,

és egyáltalán van lehetőség áttenni mondjuk másik falra az egységet. Viszont ez nagyon ritka szerencse, a sűrűn lakott belvárosi házaknál szinte biztosan több százezres, vagy akár milliós lenne az áthelyezés költsége.

– A fal vésése, becsövezése, az egység bekötése, a felületi munka eltüntetése, helyreállítása több százezres tétel ma már;

ha pedig csak a tetőre van lehetőség kitenni a külső egységet, akkor milliókról beszélünk. Kell ugyanis egy megfelelő tartószerkezet, meg kell bontani a tetőt, rögzíteni kell az egységet, visszakötni, vízelvezetést megoldani, majd vissza kell építeni a tetőt, hogy ne sérüljön a szigetelés, és még sorolhatnám az ‘aprómunkát’

– magyarázza egy másik pécsi cég munkatársa.

Szerinte a Tettyén – ismerve a szűk utcákat, és az egymásra, szinte egymásba épült házakat – ez utóbbi tétel lenne többségben, sok helyen ugyanis a belső udvarokban is laknak, vagyis oda sem pakolhatják fel csak úgy a klímák zajosabb, külső egységeit.

Moratórium: A fűtési szezon végéig hagyják békén a pécsieket

A pécsi Fidesz azt javasolta a városvezetésnek, hogy május 20-ig, vagyis a fűtési szezon végéig, kapjanak moratóriumot azok, akiknek egyébként leszedetné, vagy áthelyeztetné a klímáját az önkormányzat.

NEM A TÉL BEÁLLTA ELŐTT, ENERGIAVÁLSÁG KÖZEPÉN KELLENE ZAKLATNIA A PÉCSIEKET A VÁROSVEZETÉSNEK, amikor az emberek rásegíthetnek a fűtésükre a klímákkal, HANEM LEGALÁBB TAVASZIG HAGYJA BÉKÉN őket AZ ÖNKORMÁNYZAT

– magyarázta az ellenzék, a részletes javaslatukról ebben a cikkünkben írtunk:

Csizmadia Péter, a pécsi Fidesz frakcióvezetője egyébként egy rövid posztban is összefoglalta a javaslatuk lényegét:

A városvezetés hallgat

Lapunk megkereste a városvezetést is. Szerettük volna ismertetni az ő álláspontjukat is, illetve arról érdeklődtünk,

elfogadják-e a fideszes javaslatot és megadják-e a moratóriumot legalább tavaszig? Lapunk írásos kérdéseire azonban mostanáig nem érkezett válasz az önkormányzattól.

Ha mégis válaszolnának, ismertetni fogjuk.