Címlap Balhé Badarságokat ...

Badarságokat beszélhetett a képviselő – ez olvasható ki az önkormányzat közleményéből

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Le kell szedni az engedély nélküli klímákat a tettyei házakról – erről beszélt a Pécs Aktuálnak egy videóriportban P. Horváth Tamás baloldali képviselő.

A hír hallatán többen megijedtek, mert ez, illetve a kinti egységek áthelyezése százezres, vagy akár milliós tétel is lehet – írtuk meg.

Korábban ugyan érdeklődtünk a városvezetésnél az üggyel kapcsolatban, de akkor nem reagáltak. Most azonban egy közleményt küldtek, amiből viszont az olvasható ki, hogy P. Horváth badarságokat beszélhetett, de minimum félreérthető volt.

A klímák leszereltetése építéshatósági hatáskör – állítja az önkormányzat

„Pécs önkormányzatának semmiféle hatásköre nincs klímaberendezések kültéri egységeinek leszereltetésére, és ilyen szándék fel sem merült. Ilyen illetékességgel kizárólag a kormányhivatal rendelkezik” – közölte az önkormányzat.

A légkondicionáló berendezések kültéri egységének elhelyezését nem helyi rendelet, hanem az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) kormányrendelet, rövid nevén az OTÉK szabályozza. A rendelet alapján a kültéri egység elhelyezése az épület külső megjelenésével összhangban, takartan, illetve építészeti eszközök segítségével történhet – részletezik. Ennek megfelelően a klímák kültéri egységeit illetően a Baranya Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya rendelkezik hatáskörrel és illetékességgel.

Általánosságban a klimatizáló berendezés kültéri egységének telepítése nem engedély- vagy bejelentésköteles építési tevékenység, elegendő az ide vonatkozó előírásokat betartani

– hívták fel a figyelmet.

Jelenleg a helyi védelem alatt álló ingatlanok és a helyi védelem alatt álló területeken lévő ingatlanok, továbbá a falpaneles technológiával létesült épületek tekintetében a homlokzat átalakítása miatt a klimatizáló berendezések felszerelése településképi bejelentésre kötelezett a tevékenység megkezdése előtt. A bejelentést a polgármesteri hivatalban kell megtenni a Pécs településképi védelméről szóló önkormányzati rendeletnek megfelelően. Tekintettel arra, hogy a szigorú elhelyezési szabályokat az OTÉK már tartalmazza, e szabályok betartatásáért pedig a kormányhivatal mint építési hatóság felelős, a helyi rendelet 2022 tavaszán megkezdett felülvizsgálatának eredményeképpen e kötelezettség is rövidesen meg fog szűnni– emelték ki.

Pécs Tettye városrészének jelentős része műemléki jelentőségű területként védelem alatt áll. Itt a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló kormányrendelet értelmében kültéri egység telepítése örökségvédelmi bejelentésre kötelezett, amennyiben az ingatlan védett területen van, és az építmény közterület felé eső homlokzatának, tetőzetének felújításával vagy átalakításával jár.

Műemléki jelentőségű területen a bejelentés tudomásul vétele, vagy a tevékenység megtiltása megint csak nem az önkormányzat, hanem a Területi Építészeti Műszaki Tervtanács véleménye alapján a megyei kormányhivatal hatásköre.
Mindez azt jelenti, hogy a pécsi önkormányzatnak nincs hatásköre a klímák leszereltetésére– szögezték le.

A pécsi önkormányzat Városi Főépítészete, bár a klímák kültéri egységeivel kapcsolatban csak az előzőekben leírt korlátozott hatáskörrel rendelkezik, készséggel áll azon pécsiek rendelkezésére, akiknek a témával kapcsolatban bármiféle szakmai információra vagy tanácsra van szüksége – írták végül, ezzel tökéletesen és tételesen megcáfolva mindazt, amit fenti videónkban P. Horváth Tamás baloldali önkormányzati képviselő korábban – félreérthetően nyilatkozott.