Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Senki sem gondolt arra, hogy mi lesz a legnépszerűbb tárgy Horvátországban, miután bevezetik az eurót. A horvát turisták miatt Pécsen megnőtt a kereslet a nagy pénztárcák iránt, amelyekbe sok aprópénz fér. Mutatjuk, miért.

A horvátok olyan problémával szembesültek januárban, amire senki sem számított:

hirtelen nagyon kicsi lett a pénztárcájuk.

Nem mintha több pénzük lenne, sőt, viszont apróból tényleg több lett, nem is kevéssel. Ezért nőtt meg a kereslet az aprópénzt tartó pénztárcák iránt a pécsi táska- és bőrdíszmű üzletekben is, miután januártól Horvátország bevezette az eurót.

A hétszeres árfolyamkülönbség miatt sokkal több az aprópénz, eddig a legnagyobb érme az 5 kunás (250 Ft) volt, most már azonban a 2 eurós (800 Ft), ezért sokkal több érme halmozódik fel a lakosságnál, és ezek az eddig használt – laposabb, papírpénzre és bankkártyákra optimalizált – pénztárcákban nem férnek el.

Kevés a hely a régi tárcákban (foto:pixabay)

A pénztárcát áruló pécsi üzletekben először nem tudták mire vélni a rohamot. Aztán leesett! A horvát boltok és a kereskedők nem készültek fel, nem rendeltek nagyobb, érmetartós pénztárcákat, ezért sokan jönnek át Magyarországra vásárolni, mert itt egyébként is nagyobb érmék és pénztárcák vannak forgalomban.

„Vannak ilyen kis bőr pénztárcák, sokan szütyőnek vagy bukszának hívják őket. Ezeket már évek óta őriztük, nem gondoltuk volna, hogy ilyen kereslet lesz irántuk”

– mondta az egyik pécsi táska- és bőrbolt vezetője.

A pénztárca fogyóeszköz, minden korosztálynak megvan a kedvence. A fiatalok a zipzárasat és a tépőzárasat kedvelik, az idősebbek a pattintós patkó alakút vagy a mágneses záródásút keresik.

Hírünket kedd este az RTL Híradó is feldolgozta:(Borítókép forrása: pexels.com)