Címlap Gazdaság Ruzsa Csaba: ...

Ruzsa Csaba: Trükközik a Fidesz a város adósság-állományával – Most „jó” hitelek vannak a régi rosszak helyett!

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sajtótájékoztatón reagált Pécs gazdasági alpolgármestere arra az ellenzéki kritikára, miszerint már közel 18 milliárd forintra nőtt Pécs adóssága.

A részletekről ebben a cikkünkben írtunk:


Ruzsa Csaba szerint a Fidesz trükközik a számokkal, van ugyan fejlesztési hitele Pécsnek (ennek forrása az úgynevezett EIB-hitelkeret) , de ezek a hitelek idővel megtérülnek, amikorra beérnek és élesednek a fejlesztések, beruházások, programok, amelyekre lehívták ezeket korábban.

Az alpolgármester szerint nem termelhet újabb adósságot Pécs: ez azt jelenti, hogy a működési egyenlegnek pozitív egyenleggel kell zárnia, azaz a város nem költ többet adott évben, mint amennyi bevétele van.

Ez minden évben teljesült 2019 óta, valamint 2022-ben is pozitív lett a működési egyenleg

– emelte ki.

Ruzsa szerint stabil a város gazdálkodása, ezért csökkentik az adókat, tovább tudják emelni a dolgozói béreket, rezsitámogatást tudnak adni a helyi cégeknek.

Az alpolgármester szerint az előző városvezetés által felvett hitelek összege 2023-ban 5,835 milliárd forint volt.

– A korábbi városvezetés határozta meg 2014-ben és 2016-ban, hogy a fejlesztési célú EIB-hitelt 2042-ig kell visszafizetnie a városnak. 2017-ben indult a hitelügylet és 25 évig tart – mondta.

A mostani városvezetés által felvett és véglegesen elköltött hitel összege 2,093 milliárd forint. Ez ment az Áper-laktanya egy részének megvásárlására, zöldbusz-programra és befektetői földmunkákra. E mögött ingatlanfedezet van és jövőbeni nagybefektetői adóbevétel, illetve a zöld buszok – tette hozzá.

További, részletes adatokat a város gazdálkodásáról ebben a hivatalos dokumentumban lehet olvasni: