Címlap Gazdaság Túszul akarja...

Túszul akarja ejteni Pécset és zsarolná a kormányt az új városvezetés – közölte az ellenzék

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az új városvezetésnek fogalma sincs, mit kellene tennie, és ez egyre inkább nyilvánvalóvá is válik – közölték sajtótájékoztatón, ahol bejelentették azt is, még a pénzügyi bizottság is visszadobta a város tervezett idei költségvetését, mert szakmailag annyira gyenge „megalapozatlan” volt.

Holnap, vagyis kedden kellene elfogadni Pécs 2020-as költségvetését, de azt a Pénzügyi Bizottság visszadobta – közölte ma sajtótájékoztatón az ellenzék.

Szerintük Péterffy Attiláék semmi mást nem tettek az elmúlt 4-5 hónapban, csak összevissza kommunikáltak és háborús hangulatot igyekeztek teremteni munka helyett.

Pedig lett volna mit csinálni.

Mi is történt valójában Pécsen?

Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, két fontos feladatot végzett el az előző városvezetés a kormány együttműködésével:

  • 2015-re lenullázta az önkormányzatot terhelő 43 milliárdos „szocialista adósságot” (tőketartozással és kamatterhekkel együtt),
  • és 2017-re a negyedére tudták csökkenteni az önkormányzat évről-évre újratermelődő működési hiányát. Vagyis a csődhelyzetről szóló hírek a fake news kategóriájába estek.

Hogy ezt a működési hiányt is lenullázhassák, szerkezet-átalakításba kezdett az előző városvezetés, amely hosszútávon megakadályozta (volna) ennek a hiánynak az újratermelődését. Ez utóbbi feladatra biztosította a kormány 2018-ban azt a közel 13 milliárdos támogatást, amelyet Pécsnek meghatározott ideig vissza kell fizetnie. A törlesztés rendben ment, mostanra „már csak” 6 milliárd forint maradt (hiszen Péterffyék találtak még egy 2,4 milliárdos törlesztő-tartalékot is, amit még Páva Zsolték tettek félre.)

A költségeket csökkentettük, a bevételeket pedig növeltük, miközben komoly gazdaságfejlesztés folyt a városban. És mindezt nem azon az áron, hogy lekapcsoltuk a villanyt, vagy leállítottuk a buszokat, mint amire most készül a városvezetés

– magyarázta Csizmadia.

– Semmi más dolga nem lett volna az új városvezetésnek, mint újratárgyalni a kormánnyal a korábban megkötött támogatási szerződést, és átütemezni a támogatás visszafizetését – magyarázta a frakcióvezető, aki szerint azonban ez nem történt meg, sőt még házon belül is titkolóztak Péterffyék. – Nem kérdezték meg a Költségvetési Főosztályt, saját bevallása szerint nem avatták be a Pénzügyi Főosztály vezetőjét sem ezekbe az állítólagos tárgyalásokba, neki fogalma sincs arról ki, miről és milyen adatokkal tárgyalt, ha volt egyáltalán tárgyalás.

A kormány nyitott lenne a megegyezésre

Csizmadia azt mondta, tudomásuk szerint a kormány nyitott az egyezségre, de ehhez konkrét adatokat és ütemtervet kérnek a városvezetésről, nem pedig „pár soros levelet”.

Titkolózás helyett tegyék ki az asztalra Péterffyék, hogy miről tárgyalnak, játszanak nyílt lapokkal

– hangoztatta az ellenzék.

Csizmadia szerint úgy tűnik, hogy megegyezés és érdemi megállapodás helyett inkább bozót-harcot és háborút akar vívni a kormánnyal a városvezetés – követve a gyurcsányi tervet.

Zsarolás és túszejtés

Kővári János, az ÖPE képviselője azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy ő szeretne markánsabban fogalmazni, mint Csizmadia:

„Péterffy polgármester úr túszul akarja ejteni Pécset, hogy megzsarolja a kormányt és a választókat megtévessze.”

A képviselő szerint

szándékosan szítja a feszültséget az új városvezetés; munka helyett politikai kormányzás folyik; komolytalan, habcsókszerű ígéret-bonbonokkal szórja tele a médiát a polgármester, akiről egyébként hamar kiderült, hogy alkalmatlan a város vezetésre.

Kővári bejelentette, kezdeményezni fogja a költségvetés hivatalos átvizsgálását, mert az egész komolytalan, és nem akarják megvárni, hogy az intézmények működésképtelenné váljanak, a buszok leálljanak vagy a város lebénuljon pusztán azért, mert „a polgármester nem teszi meg azt, ami a kötelessége lenne”.

Élő közvetítésünket itt nézheti vissza:

(Borítóképünk illusztráció)