Címlap Hírek -89,2 fokot i...

-89,2 fokot is mértek már a Földön, Magyarországon -35 a rekord

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Földön valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet -89,2, míg a legmagasabb 58 fok volt. Magyarországon az abszolút rekordtartó Miskolc-Görömbölytapolca, ahol 1940-ben mínusz 35 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. Nézzük részletesen:

 

Az 1940-es évek eleje tartogat némi izgalmat. Miskolc-Görömbölytapolcán a hőmérő higanyszála -35 fokig süllyedt 1940. február 16-án. Két évvel később Baján mértek extrém hideget: -34,1 fokot.

Zabar élre tör

Zabar nem Zadar! Érdemes megjegyeznünk az észak-magyarországi régióban, egész pontosan Nógrád megyében található települést. A cirka 5-600 lakosú Zabarban ugyanis fogvacogtató a hideg. 2002. december 26-án, karácsonykor 28,3 Celsius-fokot mutatott a hőmérő, de idén is ott mérték a leghidegebbet: -22,8 Celsius-fokot.

Magyarország leghidegebb pontja: a Bükk-fennsíkon található

A Bükk-fennsíkon található töbörben mínusz 35,5 Celsius-fokot mértek. A területnek különös, speciális mikroklímája van.

Mi az a töbör?

Jellegzetes felszíni karsztforma, a Bükk-fennsík nagyjából 750 méteres magasságban lévő Nagy-mezőjén számos ilyen kerekded, zárt szintvonalú mélyedés található, átmérőjük a néhány méterestől a néhány százméteresig terjed. Ezekben a lefolyástalan gödrökben speciális mikroklimatikus viszonyok uralkodnak, ennek köszönhető, hogy a gödrökben még a nyári éjszakákon is jelentős inverzió alakul ki – tudhattuk meg a Facebook-bejegyzésből.

A jelenség tehát teljesen normális és rendszeres, szinte minden nyáron előfordul. Télen pedig akár mínusz 30, mínusz 35 Celsius-fokos hőmérséklet is elképzelhető a nagyobb töbrök aljában. Összegezve ez nem minősül rekordnak, de érdekes adatnak igen.

Izgalmas a Földünk

A Földön mért legalacsonyabb hőmérséklet -89,2 fok volt. Nem meglepő módon ezt az értéket az Antarktiszon regisztrálták, még 1983. július 21-én. A legmagasabb pedig 58 fok Líbiában, El Aziziában 1922. szeptember 22-én. Ez a különbség már „szédítő”, 147 fok feletti.

Egy adott napon belül is volt már 100 fok körüli hőmérséklet-különbség, az Egyesült Államok és Ausztrália között. Amíg az államokban -53 fok volt 2019-ben, Montana Államban, és halálos áldozatok is követelt a szélsőséges időjárás, addig Ausztráliában a rekkenő hőség okozott gondot. A déli féltekén akkor nyár tombolt, 40–45 fokos maximumokkal – írja a hirado.hu.