Címlap Baranya A francia, va...

A francia, vagyis a közönséges, orvosi levendula lehet a nyerő választás

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sláger manapság a különböző áruházakban a levendula palánta, gyakorlatilag nem tudnak annyit kitenni, amennyi el ne fogyna. Nagy sikere van ennek az illatos és gyönyörű növénynek, sokan díszítik vele a kertjüket. De mégis, milyen levendulát vegyünk?

Alaposan a zsebünkbe kell nyúlni akkor, ha az áruházak polcairól akarunk nagyobb mennyiségű levendula palántát vásárolni. A méretesebb darabokért akár 5 ezer forintot is elkérnek, a közepesek 2,5-3 ezerbe kerülnek. Szóval, ha veszünk tízet, ami azért nem fed be túl nagy területet, akkor 25-50 ezer forintot is ki kell adnunk.

De: egyáltalán érdemes-e boltban vásárolni a levendulát, amely többnyire külföldről érkezik? Nem ez a legjobb megoldás, osztotta meg lapunkkal tapasztalatait Fritzné Vörös Mónika, a diósviszlói Fritz Tanya tulajdonosa, aki férjével, Péterrel, és három gyerekükkel családi vállalkozásban viszik a tanyát.

– Mi annak idején egy magyarországi termelőtől szereztük be a töveket, jelenleg egy hektáron termesztünk levendulát. A külföldről érkező növényekkel kapcsolatban sok rossz tapasztalatról hallani, gyakran meg sem erednek, illetve nem élik túl az első telet sem, úgyhogy azt javasoljuk, hogy aki teheti, hazait vegyen.

Mint minden másból, levendulából is sok fajta létezik. Nyilván ízléstől függ, hogy milyet látunk szívesen a kertünkben, melyik szín tetszik a szemünknek, de azért itt is lehet hallgatni azokra, akik régóta foglalkoznak a növénnyel.

– Mi a francia, vagy más néven közönséges, orvosi levendulára szavaztunk, és azóta sem bántuk meg! Nagyon jó a minősége, élénk a színe, igazi sötétlilás, és elképesztően intenzív az illata. Utóbbi nekünk különösen fontos, hiszen készítünk illóolajat és levendulavizet is. Ha megtöri az ember a szárát, már ott is nagyon erős illatot bocsájt ki. Ráadásul a tapasztalataink szerint könnyebben megmarad az ültetés után.

S hogy mi mindenre jó a levendula? Szinte mindenre, gyakorlatilag kívül-belül kezelhetjük vele magunkat, és szép lila színe, valamint az íze az ételeket is feldobja.

– A levendula gyógyhatásait sokan ismerik. Migrénre például kiváló, de én darázscsípésre is ezt ajánlom, az illóolaj nagyon hatékonyan nyugtatja a csípés helyét, és gyorsan csökkenti a duzzanatot. A kozmetikában is rengetegen használják, ezzel kapcsolatban azt tanácsolom, hogy az olajat ne töményen vigyék fel, mert nagyon szárítja a bőrt – tette hozzá Fritzné Vörös Mónika.

Nem csoda, hogy sokak kedvence: gyönyörű színe van a levendulának