Címlap Hírek A Kormány dön...

A Kormány döntött, 8000-es stadiont kap a PMFC. 2023-ban már ott játszhat a csapat?!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Baranyai szempontból csupa jó hírt tartalmazott a Magyar Közlöny november 11-én megjelent száma: indulhat a mohácsi kikötő építése, befejeződhet az M6-os Bóly és az országhatár között, továbbá kormányhatározat született arról, hogy Pécsett 8000-es futballstadion épül.

Az új pécsi stadion ügye hosszú évek óta téma, ígéretek akadtak korábban is, most azonban végre a megvalósítás fázisába lépett a fejlesztés. A Magyar Közlönyben ugyanis megjelent a kormányhatározat, amely szerint a Kormány

1. elkötelezett a pécsi városi sportinfrastruktúra és sportág-fejlesztési program támogatása mellett;

2. egyetért azzal, hogy Pécsett egy új, 8000 fő befogadására alkalmas, UEFA 4. kategóriájú stadion létesüljön (a továbbiakban: Beruházás);

3. felhívja az emberi erőforrások miniszterét, hogy készítsen előterjesztést a Beruházás előkészítéséhez szükséges kormányzati intézkedésekről.

Amint arról a Pécs Aktuál is beszámolt, Hargitai János ütötte a vasat a leginkább a PMFC-stadion ügyében. Az országgyűlési képviselő Péterffy Attila polgármesterrel közösen levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy támogassa egy új létesítmény megépítését, majd a részletes sportfejlesztési terveket is eljuttatta a kormányfőhöz.

A kormányhatározat megszületett, az emberi erőforrások miniszterének, Kásler Miklósnak 2021. január 15-ig kell előterjesztést készítenie a beruházás előkészítéséhez szükséges kormányzati intézkedésekről. A várva várt sportlétesítménnyel kapcsolatban egyelőre annyi biztos, hogy 8000 férőhelyes lesz és UEFA 4. kategóriájú stadion létesül. Utóbbival kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az európai szövetség négy kategóriába sorolja a stadionokat, s minél magasabb a sorszám, annál jobb a létesítmény. A pécsi tehát a legjobbak között lesz minimum 8000 fős ülőhellyel, 500-as VIP-pel, legalább 25 fős kommentátori hellyel – minden fontos biztonsági és kényelmi szempontnak megfelel majd.

Két nagyon fontos kérdés továbbra is nyitva maradt:

hol és mikorra építik meg?!

Információink szerint továbbra is a Bolgárkert a befutó, vagyis a Dárdai Akadémia tőszomszédságában valósulhat meg az új stadion. Miután a projekt most lép a tervezés szakaszába, a 2021-es év valószínűleg elmegy erre és az engedélyek beszerzésére, 2022-ben megkezdődhet az építkezés, s ha minden flottul megy, talán 2023 második felében már az új stadionban futhat ki a pályára a PMFC labdarúgócsapata. Amely addigra talán NB I-es lesz…