Címlap Kultúra Titokzatos kö...

Titokzatos közleményt adott ki a pécsi ellenzék

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy "szakmai" és "pécsi" igazgatóért lobbizik a pécsi ellenzék, akit javasolnak a Pécsi Nemzeti Színház élére. Épp csak nevet nem írtak. UPDATE: Leállítottuk a szavazást, mert csalás történt. 

Derült égből villámcsapásként érkezett egy közlemény szerkesztőségünk postalédájába késő délután. A kommünikét a teljes ellenzéki frakciók aláírták, tehát a fidesztől az öpe-ig tartó tengely. Így szól:

A Pécsi Nemzeti Színház Pécs Megyei Jogú Város és egyben a térség kulturális életének meghatározó szereplője. Éppen ezért a pécsi FIDESZ és ÖPE – KDNP frakciók rendkívül fontosnak tartják, hogy a továbbiakban olyan igazgató kerüljön az intézmény élére, amely képes szakmai folytonosságot biztosítani és képes az eddigi kiváló szakmai sikereket megőrizni és gyarapítani. Mindemellett elengedhetetlennek tartjuk, hogy az új vezetés és ezáltal a Pécsi Nemzeti Színház képviselje azt a fajta pécsiséget, amelyre méltán lehet büszke a város lakossága.

A „titokzatos” szöveg nevet nem említ.

Többen indulnak, de minden jel egyetlen irányba mutat

Mint azt a Pécs Aktuál megírta, négyen is – köztük párban – pályáznak Rázga Miklós hamarosan megüresedő helyére, a mostani direktor megbizatása ugyanis janárban lejár. Pályázatot adott be:

  • Lipics Zsolt és Vidákovics Szláven
  • Komáromi György
  • Csányi László
  • Bodor Johanna és Udvaros Dorottya

Minden jelölt pályamunkája nyilvános egyébként, és úgy tudjuk, jövő héten – a belső politkai viták ellenére – döntés születhet az ügyben. Lapunk úgy értesült, hogy

a városvezető kolacíóban nem csitultak a feszültségek, legutóbb éppen a frakció-egyeztetéseken került szóba a Pécsi Nemzeti Színház leendő vezetője.

Nem hivatalos, és nem megerősített források szerint az MSZP-s vonal inkább a Bodor Johanna és Udvaros Dorottya párost, míg a DK-Momentum vonal a Lipics Zsolt és Vidákovics Szláven párost látná szívesen. Ez utóbbiakat támogatja egyébként a társulat is, amelynek több mint 80%-a biztosította támogatásáról Lipicséket egy titkos szavazáson.

Tudomásunk szerint a színház direktorát kiválasztó/véleményező bíráló bizottság meghallgatása után is – egyetlen ellenszavazat mellett – támogatták Lipicséket a tagok.

(A bíráló bizottságban ülnek: Bognár Szilvia, Pécs DK-s alpolgármestere; a Pécsi Nemzeti Színház szakszervezete és társulata delegáltjai; az Emberi Erőforrások Minisztériumának delegáltja; a Színházművészeti Bizottság delegáltjai; a Zeneművészeti Bizottság delegáltja; a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Nonprofit Kft. főigazgatója és Bognár László a Fidesz pécsi kultúrpolitikusa).

Tehát egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy a Lipics-Vidákovics páros futhat be, hacsak a városvezetés másként nem dönt. Erre ugyanis lehetőségük van,

de ez esetben azt kockáztatják, hogy az állam kivonul a színház közös működtetéséből, és azt az önkormányzatnak egyedül kell vállalnia. (Erre nagyon kevés az esély, mert Péterffy Attila többször is kijelentette korábban, hogy csak a közös működtetést tudja elképzelni és ragaszkodik is ehhez az önkormányzat – a szerk.)

SZAVAZÁS

A szavazást leállítottuk, mert csalás történt; egy bizonyos, beazonosítható IP-cím csoportról több száz szavazatot adtak le ismeretlenek.

Sajnos mi hibáztunk, mert a szavazás előtt elfelejtettük aktiválni az IP-szűrő protokollt, vagyis azt, hogy egy IP-címről csak egyszer lehessen szavazni.

A manipulált szavazás előtt egyébként – ez az IP-címek és az időpontok miatt pontosan látható – Lipics Zsolt és Vidákovics Szláven párosra érkezett a legtöbb, tiszta voks.