Címlap Hírek A környék fel...

A környék feltörekvő énekeseinek útját egyengeti Radóczy Jusztina

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Radóczy Jusztina neve sokak számára ismerősen csenghet a városban. A dzsesszénekes számos zenekarban énekelt és rengeteg dalt dolgozott fel karrierje során, nem mellesleg ő a Leőwey Klára Gimnázium énekszakos tanára is. A Dzsászti Énekstúdió vezetője főként a pécsi fiatalok zenei karrierjét egyengeti - erről mesélt a 101.7 PécsFM műsorában.  

A stúdió megszületik

Jusztina 1974-ben született Budapesten. Kisgyermekkora óta foglalkozik zenével. Tizenhat évig tanult zongorázni, de elvégezte a zeneművészeti szakközépiskolát is. 1992-ben érkezett Pécsre, ahol a PTE Művészeti Karán énekzene-karvezető szakon kapta meg diplomáját. 2013-ban Winand Gábornál szerezte meg szakvizsgáját, ekkor hivatalosan is dzsesszénekes lett.

fotó: Vince Aliz

Mivel hatalmas igény volt a könnyűzenei  énekoktatásra, elhatározta, hogy énekstúdiót alapít, így megszületett a Dzsászti Énekstúdió.

Rengeteg a tehetség

A megye több pontjáról is járnak a Dzsászti Énekstúdióba, hogy Jusztina segítse egyengetni énekesi pályájukat. Az énekesnő elmondta, hogy utánpótlás folyamatosan akad az énekesek körében, és mindig vannak új, érdekes hangok.

fotó: Marsalkó Péter

Legutóbbi nagyobb projektjük a karácsonyi kalendárium volt, aminek lényege az volt, hogy

mindennap másvalaki énekelt el egy karácsonyi dalt.

– A követőinknek ez nagyon tetszett. A jövőben is tervezünk hasonló zenei felvételeket. Szeretném, ha minden új diákom bemutatkozna egy dallal, amit a YouTube-csatornánkra töltünk fel – mondta el Jusztina.

Akkor tudom inspirálni a fiatalokat, ha megvan a cél. Akkor inspirálódom én is.

fotó: Vince Aliz

Jusztina számára a fiatalok tanítása nem munkát, hanem hivatást jelent, amiben próbál minden alkalommal előre lépni. Ezért a Kodály Központban tartott októberi koncerthez hasonlóan van még pár grandiózus terve a tanárnak.

Énekoktatás a járvány alatt

A koronavírus alatt sem szünetelt a munka az énekstúdióban, mivel az órák személyre szabottak, tehát egyszerre csupán egy diákkal foglalkozik Jusztina. Így a pandémia nem okozott problémát a tapasztalt dzsesszénekesnőnek.

fotó: Vince Aliz

A stúdióban egyébként komplex énekoktatás zajlik. A hangképzésen kívül beszédtechnikai feladatok segítségével jutnak el a beszédszerű éneklésig. Mindemellett a hallásfejlesztés, színpadi és zenekari gyakorlatok is teret kapnak.

Új tanárral bővül a Dzsászti Énekstúdió

A csapat egy korábbi diákja tanárként fog debütálni szeptembertől az énekstúdióban. Kotvász Zsófia öt évig tanult Jusztinánál, most végzett az egyetemen énekművész szakon. A fiatal tanárnő a popzene mellett klasszikus éneket is fog tanítani.

Augusztusban van felvétel

A Dzsászti Énekstúdió Facebook-oldalán, illetve telefonon lehet jelentkezni. A felvételi egy hallásteszttel kezdődik majd, néhány dalt kell elénekelni, lehetőleg különböző műfajban.

fotó: Marsalkó Péter

– Meghallgatás után mindig átbeszélem a jelentkezőkkel, hogy mik a lehetőségeik, és az adottságaik meddig repíthetik el. Ezt kell összhangba hozni az énekesek elképzeléseivel, ez fontos tényező a közös munka jövőjét tekintve – tette hozzá Jusztina.