Címlap Hírek Puki-ügy: A p...

Puki-ügy: A pécsi óvodák, iskolák szellőztetését is tárgyalták a Kóbor József vezette bizottság első ülésén

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Környezetvédelmi és Innovációs Bizottság első olyan ülésén jártunk, amit már Kóbor József elnökölt. Korábban ezt a tisztséget a momentumos Topán László töltötte be, azonban a városvezető frakció októberben viharos gyorsasággal fosztotta meg ettől a pozíciójától. Kíváncsiak voltunk, mennyire lesz átütő a váltás.

Az első mindig felejthetetlen…

Összesen két napirendi pontot tárgyaltak, az ülésen a mellettem ülő kolléga el is szundikált. Utóbb kiderült, hogy „csak összpontosított”. De nézzük, amiért mi jöttünk! Erről volt szó:

1. Megvizsgálnák, mikor lenne egészséges szellőztetni ott, ahol gyerekek vannak

Egész pontosan hat olyan intézményt (óvodát és iskolát) választottak ki, ahol a csoportszobák belső levegőjét vizsgálnák majd. Ehhez pedig egy olyan berendezést is bevetnének, amelynek kijelzője mutatja, ha friss levegőt kell engedni a szobákba. Ezt a témát a bizottságon „viccesen” csak puki-ügynek nevezte az ellenzék; körülbelül 30-40 percet vergődtek rajta egyébként, mire sikerült döntést hozni.

A másik napirendi pont arról szólt, amit Kővári János bizottsági tag javasolt.

2. Kővári: miért állnak a fejlesztések pécsett?

– Ilyen például a napelempark ügye, ami elkészült ugyan, de sehova nem termeli az áramot. De itt van a bicikliutak ügye és a Misina-tető is, amiről ugyan megkérdezték a pécsiek véleményét, a projekt azonban csak áll – mondta Kővári János, aki azt javasolta, ezeket szisztematikusan végig kellene nézni egyenként, és kideríteni, miért nem haladnak.

Kóbor szerint „ez így jól sikerült”

„Én nem akartam semmit sem felforgatni különösképpen. A jogszabályok, az ügyrend leosztása szakmailag megfelelő. Ugyanakkor viszont arra nagyobb mértékben odafigyeltem, hogy flexibilis legyen az ügy. A Környezetvédelmi Bizottság minden olyan előterjesztéses ügyet át kíván venni, amit jónak lát és ez így lesz a jövőben is” – magyarázta Kóbor József.

Kővári másként látta az egészet.

Nagyjából láthattuk, milyen komolysága van a bizottságnak

– mondta az ülés végén.

A bizottsági tag hozzátette: szerinte fontos lenne a szabályozási és rendezési tervet is megvizsgálni, amelynek átvizsgálását két éve indították el, de érdemben még mindig nem haladtak vele.

Kővári János és Kóbor József egyeztet

Az ilyen bizottsági ülés egyébként nyilvános, azaz bárki megtekintheti a jövőben. Hogy mikor lesz? Arról a www.gov.pecs.hu oldalon tájékozódhat.

Pár fotó az ülésről:

Nagyon ültünk az ülésen
Nemes Balázs, Pécs innovációért, ifjúságért és testvérvárosi kapcsolataiért felelős biztosa

A bizottság tagjai