Címlap Hírek A Pécsi Tudom...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az év hétköznapi roma hősének járó Aranypánt díjat idén Kovács Richárd érdemelte ki, közölte a Roma Sajtóközpont az MTI-vel. A rendőr főhadnagy tíz jelölt között végzett az élen.

A 2015-ben alapított díj célja, hogy évről évre olyan embereket mutasson be a nagyközönségnek, akik foglalkozásuk révén elismerést vívtak ki a környezetükben, és emellett önazonos romaként élik mindennapjaikat. Az első Roma Világkongresszus 1971. április 8-án ült össze, ennek tiszteletére ezt a napot nemzetközi roma nappá nyilvánította az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) – a Roma Sajtóközpont pedig ezen a napon adja át az év hétköznapi roma hősének járó Aranypánt díjat.

Az idei díjazott Kovács Richárd, a Dombóvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti alosztályának főhadnagya lett. A Tudományos Diákkörön Etnikai profilalkotás a rendőri intézkedések során című dolgozatával különdíjat érdemelt ki, valamint többször nyerte el a testépítésért járó Mr. Zsaru címet, és több éremmel tért haza az Egyesült Államokban megrendezett World Police and Fire Gamesről is. Kovács Richárd jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának romológia szakán tanul, emellett az Állam- és Jogtudományi Karon joghallgató.

Kutatási területe a mélyszegénység és a rendészet szociológia. A gyerekeknek azt szeretné megmutatni, hogy kitartással, sporttal és tanulással milyen eredményeket lehet elérni.