Címlap Sport Szorítsunk Ju...
Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az észak-amerikai női profi kosárlabdaliga, a WNBA 2023-as draftját hétfőről keddre virradóra rendezik New Yorkban. S hogy miért érdekes ez nekünk? Azért, mert a játékosbörzén ott van a legjobbak között a pécsi Juhász Dorka is!

A Rátgéber Kosárlabda Akadémia növendéke számára vége az egyetemi tanulmányoknak az Egyesült Államokban: a kint töltött öt év alatt pszichológia alapdiplomát, valamint sportmenedzseri mesterdiplomát szerzett. Mindez természetesen azt jelenti, hogy az egyetemi bajnokságban eltöltött időszak is befejeződött számára, a korábban három évig az Ohio State csapatában, két szezont pedig a UConn együttesében játszó Dorkát nemrég el is búcsúztatták a Huskiesnél.

Egy korszak tehát lezárult, egy másik ajtó pedig kinyílhat – nem is akármilyen lehetőségről van szó! Juhász Dorka ugyanis a kiváló teljesítményével WNBA-csapatok érdeklődését is felkeltette, így aztán senki sem csodálkozott azon, hogy az észak-amerikai profi női kosárlabdaliga draftjának játékoslistáján ott szerepel az ő neve is, mi több, bekerült azon tizenöt kosaras közé, akiket hivatalosan is meghívtak az eseményre! Ez kétségtelenül hatalmas elismerés!

S hogy mi vár a tizenöt meghívottra? Sűrű program. A draftnak a New York-i Spring Studios ad otthont, ami ismert rendezvényhelyszín. A játékosok részt vesznek a Empire State Building Lighting Ceremony elnevezésű eseményen: ez nem más, mint amikor felkapcsolják New York ikonikus épületének díszvilágítását, hétfőn estére ugyanis a WNBA jól ismert narancssárga alapszínében pompázik majd az Empire State Building. Ezt követően lesz majd egy elegáns, vörös szőnyeges bevonulás – naná, hogy narancssárga szőnyegen.

Ezt a bevonulást, no meg az utána következő draft felhajtását nyilván szívesen megnézték volna a helyszínen Dorka szülei, de olyannyira az utolsó pillanatban jött a lehetőség, hogy végül úgy döntöttek, nem utaznak ki New Yorkba. A 23 éves játékos így sem lesz magyar kísérő nélkül, ott lesz vele ugyanis Patonay Ádám menedzser, aki amúgy is részt vett volna az eseményen.

– Dorka elvégzett egy szakmai programot az Ohio State, majd a UConn csapatánál, most pedig válaszút elé érkezett – mondta a Pécs Aktuálnak az édesanya, a korábbi pécsi kosaras csillag, Balázs Hajnal. – Az kétségtelen, hogy vissza fog jönni Európába, hiszen az őszi szezonban már játszani szeretne: hogy hol, melyik klubnál köt ki, az egyelőre még nem tisztázott. A női NBA pedig a hab lenne a tortán. Dorka azért dolgozott hosszú évek óta, hogy eljusson idáig! Nem tudjuk, hogy melyik csapat választja ki, így előzetesen csak egyet kívánhatunk neki, olyan helyre kerüljön, ahol folyamatos játéklehetőséget kap. Emellett nagyon fontos, hogy jó szakmai stábbal dolgozhasson együtt, hogy tovább fejlődhessen.

A WNBA-szezon nagyon rövid, csupán néhány hónapig tart: a 2023-as idény májusban rajtol, az utolsó játéknap pedig október 20. A draft április 10-én lesz, s az első négy helyen az Indiana Fever, a Minnesota Lynx, a Dallas Wings és a Washington Mystics választhat. Az első kört Cathy Engelbert, a liga komisszárja vezényli, az eseményt pedig az ESPN élőben közvetíti!

Juhász Dorka kapcsán érdemes megemlíteni, hogy Pécsről került már ki játékos a WNBA-be: a PVSK csapatának akkori csillaga, Iványi Dalma (aki ma az NKA Universitas PEAC másodedzője) volt az első magyar, aki pályára léphetett az észak-amerikai női profi ligában. Dalma ugyanakkor Békéscsabán látta meg a napvilágot, úgyhogy az első pécsi születésű WNBA-játékos Juhász Dorka lehet – szorítsunk neki, hogy egy jó csapat lecsapjon rá, és ezzel elinduljon egy ragyogó WNBA-karrier!