Címlap Gasztro Ha húsvéthétf...
Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Eredendően bólyi német népszokás az Emmausz-járás, amely során húsvéthétfőn a családok rokonaikkal, vendégeikkel kimennek a pincefaluba. Finomságok, jó bor, pekes kifli, remek hangulat, közösségépítés.

Nincs benne semmi túlzás, holnap egész Bóly megmozdul, és a helyi családok apraja-nagyja elmegy a pincesorra, ami ilyenkor megtelik élettel. Az úgynevezett Emmausz-járás egy évszázados bólyi német népszokás, amelynek bibliai eredete van: azt a történetet eleveníti meg, amikor a feltámadt Jézus megjelenik az Emmausz felé tartó tanítványainak. Először nem ismerik fel, elbeszélgetnek vele, majd Emmauszba érve vacsorára hívják, ahol felnyílik a szemük, és rájönnek, hogy Jézus végig velük volt. A hagyományt a török idő alatt elnéptelenedett faluba a 18. század folyamán betelepített német nemzetiségű lakosság alakította ki. A sváb népszokás a bibliai történetnek azt az üzenetét ragadja meg, miszerint azért hívják meg egymást saját otthonaikba, hogy megismerkedjenek egymással, és ápolják a közösség összetartozás-érzését.

– Ilyenkor, húsvéthétfőn a hat történelmi pincesor, amely több száz pincét jelent, megtelik élettel – mesélte lapunknak a bólyi Schneider Gábor, aki testvérével, Balázzsal üzemelteti a Kiskastély vendéglőt, ami egyébként holnap zárva lesz, a Schneider-testvérek tehát nyugodtan mehetnek a pincesorra. – Ez a nap a családoké Bólyban! Jönnek a pincékbe a rokonok, a kitelepítések miatt sokan például külföldről direkt ilyenkor látogatnak haza, illetve a családok barátai, ismerősei. Amolyan majális jellegű családi ünnep ez, amelyen a gyerekek játszanak, mindenki kóstolgatja a helyi finomságokat, sonkát, stifoldert, pekes kiflit, természetesen fogy a bor, és különböző zenekarok, együttesek színesítik a programot.

Fontos megjegyezni, hogy bár ez a nap nem a vendéglátásról szól, valószínűleg az sem marad étlen-szomjan, akinek nincs rokona, ismerőse Bólyban. Egyrészt a helyiek barátságosak, vendégszeretőek, másrészt néhány pincében ilyenkor lehet venni enni- és innivalót, például jófajta bólyi bort.

A több mint százéves hagyományról szerencsére rengeteg fotó készült az évtizedek alatt, írja az Erzsébet Vigadó, a városi könyvtár honlapja. Idén ismét szabadtéri kiállítást rendeznek ezekből a fényképekből: a tablókon megelevenedik a múlt, a bólyiak pedig örömmel nézegetik a fotókat, ismerős arcok után kutatva. A kiállításhoz tartozik a Nemzetiségi Kör és a Bólyi Német Önkormányzat által közösen készített emmauszi életkép és a feldíszített tojásszökőkút. A kiállítás április 4-től 11-ig díjtalanul megtekinthető Bólyban, a Batthyány téren.

A pincesori fellépők:

Marienberg és Hohl

15:00: Lustige Bohler

Alsó-Tukár

15:00: Sátorhelyi Néptáncegyüttes

Felső-Tukár

15:00: Bier Kapelle

A részletes program ITT megtalálható!

Fotók: szellemikulturalisorokseg.hu