A sokak által kedvelt Horgász Büfében természetesen most szombaton is voltak vendégek, de azért akadtak szabad asztalok
Címlap Hírek „Amióta nincs...
Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár most, szeptember elején is sokan voltak kint Orfűn ebben a simogató, napsütéses időben, a vendéglátósok, szállásadók egyöntetű véleménye az, hogy nem volt jó szezonjuk. Húsz-harminc százalékkal kevesebben jöttek, és amikor voltak is vendégek, ők is kevesebbet költöttek. Nincs pénz? Vagy visszatért az a szokás, hogy mindenki hozza magával a piknikes kosarat?

Alapból azt gondolnánk, Orfűn sosem lehet gond a vendégek számával és az elköltött pénz mennyiségével, hiszen hova menjenek Pécsről és a környékről az emberek, ha nem ebbe a turistaparadicsomba?! Nem mellesleg Orfűnek és a Pécsi-tónak az ország többi szegletében is jó híre van, nem véletlen, hogy sokan járnak ide nyáron, és sok az évről-évre visszatérő vendég is.

Ennek ellenére most, a szezon után nem találtunk olyan vendéglőst, szállásadót, aki elégedett lett volna ezzel a nyárral. És érezhetően nem a „kötelező” pesszimizmus, elégedetlenség beszélt belőlük – valami tényleg nem klappolt idén Orfűn.

„Még a nyár közepén is előfordult a hétköznapokon, hogy teljesen nyugodtan lehetett mászkálni a sétányon, alig találkoztunk emberrel” – fogalmazott az egyik, általunk megkérdezett vendéglátós.

A többiek is osztják a véleményét, úgy gondolják, 20-30 százalékkal kevesebbet költöttek idén az emberek, mint az előző években. Felvetettük, hogy összességében talán mégsem igaz mindez, hiszen az utóbbi időben gombamód megszaporodtak a tóparton a büfék, lehet, hogy csak szétszóródott a nép, így viszont mindenhova kevesebben jutottak – talán már túl sok az eszkimó és kevés a fóka…

Szerintünk nem erről van szó. Egyszerűen idén érezhetően kevesebben jöttek ki, és kevesebbet is költöttek. Nincs az embereknek pénzük. Nem mellesleg Szép-kártyával is jóval kevesebbet fizettek, ezt mutatják az adatok

– mondta egy tóparti büfé üzemeltetője.

Az is közrejátszik még, hogy állítólag kezd visszatérni az a szokás, miszerint ha el is jönnek az emberek Orfűre, sokan hozzák magukkal az elemózsiát, az enni- és innivalót a piknikes kosárban. Jót lubickolnak, napoznak az ingyenes strandokon, ahol megeszik, megisszák az általuk hozott „motyót”, majd szépen hazamennek, és nem ülnek be a vendéglátóhelyekre.

„Azért erre van egy nagyon érzékletes, jó példa: máskor a nap végére eljutottak mondjuk a 964-es rendelésig, most viszont este nyolckor csak a 348-as szám hangzik el…”

Végül szóba került az aquapark is. Nem kérdés, a korábban közkedvelt strand utóbbi években tapasztalt kálváriája rányomja bélyegét egész Orfűre. Úgyhogy gyorsan kaptunk még egy sommás véleményt:

„Amióta nincs strand, megyünk lefelé!”

Egy-egy forró nyári hétvégén rendszerint csordultig tele szokott lenni az Árnyas Part Büfé
A fürdési lehetőség miatt a gátnál lévő Szomjas Vándort is nagyon szeretik az Orfűre látogatók
Az „újhullám” a gátnál épített AN-2, amelyet a szovjet egymotoros repülőgépről, az Antonovról neveztek el