Beindult a medvehagyma szezon, sokan gyűjtik már a „vadfokhagymát”, készülnek a finom pogácsák. Ugyanakkor a kórházakban is megjelentek az „első fecskék”: volt, aki ezt hitte, gyöngyvirágot evett, gyomormosással úszta meg a kalandot!
Az a legnagyobb probléma, hogy mindketten ugyanazokat a helyeket szeretik, a lombos erdőket, az árnyas területeket. Ráadásul nagyon hasonlítanak egymásra, nem csoda, hogy a nem elég rutinos medvehagymagyűjtők olykor mellényúlnak, és a gyöngyvirág levelét szedik le.
Ilyenkor viszont komoly gond van! Most, hogy beindult a medvehagymaszezon, megjelentek az első olyan gyűjtők a sürgősségi osztályokon, akik úgy érezték, hogy esetleg pórul jártak. Tudni kell ugyanis, hogy a gyöngyvirág minden része mérgező, és kis mennyiségben fogyasztva is súlyos szívproblémákat okozhat, ami halálesethez vezethet. Nem véletlen, hogy szépsége ellenére megkapta a „májusi gyilkos” nevet.
S hogy miként kerüljük el ezt a veszélyes helyzetet? Bár a medvehagyma és a gyöngyvirág levelei nagyon hasonlítanak egymáshoz, azért vannak jelentős különbségek. A medvehagyma levelei 3-4 cm szélesek, ívesen visszahajlíthatók, lágyabbak, puhábbak, mint a gyöngyvirág szélesebb levelei, amelyeknek a külső része ráadásul fénylik is. Ha pedig nem hiszünk a szemünknek, higgyünk az orrunknak: míg a gyöngyvirág levelei szagtalanok, a medvehagymáé jól érezhető fokhagymaillatot áraszt!