Címlap Gazdaság Az erőműben é...

Az erőműben égetésre ítélt fát adják inkább a lakosságnak – javasolja a Civilek a Mecsekért Mozgalom

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyedülálló javaslattal állt elő a napokban a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM), vagyis az a szervezet, amelynek több évtizedes gyakorlata és tapasztalata van a Mecsek, a fák és a természet megvédésében. Vicze Csilla, a CMM szóvivője szerint egy vészhelyzet esetén különösen, de egyébként is, az erőművek faigényét kellene lakossági célra fordítani.

Azt kellene megszüntetni Magyarországon, hogy egy hőerőmű fatüzeléssel állítson elő villamosenergiát. Ehelyett ezt a tűzifát oda kellene adni a lakosságnak: beszerezhető áron. Most ezek az erőművek, köztük a pécsi, használják fel a kivágott famennyiség nagy részét. Óriási mennyiségű tűzifaigénye van egy ilyen erőműnek. Ezt az óriási tűzifamennyiséget kellene átterelni a lakossághoz

– magyarázta a szóvivő a Pannon Televíziónak, aki szerint érthető, hogy egy esetleges vészhelyzet esetén (amikor például leállna a gáz, és nem lehetne árammal sem fűteni) biztosítani kellene, hogy a lakosság fűteni tudjon.

Archív felvétel a pécsi hőerműben tárolt, tűzelésre ítélt fákról / Fotó: CMM

A szervezet nem örül annak, hogy átmenetileg és feltételesen ugyan, de mégis csak lazított a kormány a fakitermelés szabályain, igaz viszont az is, hogy

annyira azért nem aggódnak, mivel ez a rendelet-módosítás egyelőre csak elvi – egészen addig, ameddig nem áll elő egy komoly vészhelyzet.

Archív felvétel a pécsi hőerműben tárolt, tűzelésre ítélt fákról / Fotó: CMM

3 millió tonna fát küldött a kazánba Péterffy Attila

Mint ismert, Pécs polgármestere beperelte Vicze Csillát azért, mert a környezetvédő aktivista 2019 nyarán azt állította, hogy Péterffy vezérigazgatói ideje alatt a Hőerőműben “durván  3.000.000 tonna fa égett el az erőmű kazánjaiban.” A bíróság végül hosszas per után jogerősen is Vicze Csilla javára ítélt, kimondva: a szóvivő nem állított valótlant akkor, amikor faégetésről beszélt.

Minderről részletesen ebben a cikkünkben írtunk:

(Fotók: archív felvételek a pécsi hőerműben tárolt, tűzelésre ítélt fákról / a fotókat a Civilek a Mecsekért Mozgalom készítette)