Címlap Hírek AZ ÉV SPORTES...

AZ ÉV SPORTESEMÉNYE: Pécsre is elér a Tour de Hongrie, a világ legjobb bringásai hasítanak majd a baranyai aszfalton

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Felkészül Gödre, Sásd, Orfű és Pécs! - a világ legjobbjai hasítanak majd ezen a baranyai szakaszon. És ami igazi csemege a sportág szerelmeseinek: a Mecseket a Bárány úton fogják megtámadni a kerékpárosok - közölte Őri László, Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke. 

Az év leglátványosabb sporteseményének ígérkezik az idei Tour de Hongrie, ami májusban veszi kezdetét. Az országúti kerékpáros verseny végre Baranyában és Pécsett is látható lesz. – Május 12-én, pénteken Pécs egyik legmeredekebb utcáján át vezet majd az állatkertig az útvonal – hangsúlyozta Őri László. A kerékpározók Somogy megyéből száguldanak át a baranyai vármegyeszékhelyre.

Hihetetlen látvány egy ilyen kerékpáros boly, ne hagyjuk ki!

Az idei Tour de Hongrie nagykövete, az ír Stephen Roche elmondta, Magyarország kis ország olyan szenvedélyes emberekkel, akik rajonganak a kerékpársportért, a magyar körverseny pedig folyamatosan fejlődik. „Nem is annyira az útvonal, hanem a résztvevők teszik igazán izgalmassá a versenyt” – fogalmazott Roche, aki 1987-ben a Giro d’Italián és a Tour de France-on aratott diadala mellett világbajnoki aranyérmet is nyert. Megemlítette, fontos, hogy a magyar versenyzők megmutathassák magukat, ezzel inspirálva a fiatalokat.

A mezőnyben a többi között ott lesz két, egyaránt kétszeres magyar bajnok bringás, Kusztor Péter és Filutás Viktor is.

Ez egy elég jó kis szakasz lesz Forrás: Tour De Hongrie facebook

Az elmúlt években főleg Kelet-Magyarországon járt a verseny, amely idén az ország nyugati felére települ át

A nyitány a Szentgotthárd környéki 168 kilométeres táv lesz, a határ mentén sok külföldi szurkoló érkezésére számít. A sík etapon a többi között a kiváló holland sprinterek, Dylan Groenewegen és Fabio Jakobsen csatája várható, akárcsak másnap, amikor Zalaegerszegről Keszthelyre teker át a mezőny. A harmadik és negyedik szakasz a hegyimenőknek kedvez: a Kaposvár-Pécs, illetve a Martonvásár és Dobogókő közötti etap is több mint 2500 méternyi szintkülönbséget tartalmaz. A záró szakaszon a fennállása 150. évfordulóját ünneplő Budapesten a Műegyetem elől indulva 15 kört, 150 kilométert tekernek a kerékpárosok. Ennek kapcsán Eisenkrammer hangsúlyozta, álom valósul meg a fővárosi etappal.

Forrás: Tour De Hongrie

A május 10. és 14. között sorra kerülő, immár a nemzetközi szövetség (UCI) ProSeries-sorozatába tartozó 44. magyar körversenyt a tervek szerint 22 csapat részvételével rendezik meg.

A 879 kilométer össztávú 44. Tour de Hongrie útvonala:

május 10., szerda: 1. szakasz, Szentgotthárd-Szentgothárd, 168 km (821 méter szintemelkedés)
május 11., csütörtök: 2. szakasz, Zalaegerszeg-Keszthely, 175 km (923 m)
május 12., péntek: 3. szakasz, Kaposvár-Pécs, 180 km (2511 m)
május 13., szombat: 4. szakasz, Martonvásár-Dobogókő, 206 km (2646 m)
május 14., vasárnap: 5. szakasz, Budapest-Budapest, 150 km (653 m)
    összes szintemelkedés: 7554 méter