A sok esőnek köszönhetően az utóbbi két hétben huszonnégy centivel nőtt a Pécsi-tó vízszintje (Fotó: Fábrics Csaba)
Címlap Hírek Az orfűi Pécs...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az utóbbi napok szinte folyamatosan esőzése jót tett a földeknek, és persze jót tett azoknak a tavaknak is, amelyekből a nyári forróság miatt hiányzott némi víz. A hétvégén változatos időjárás vár ránk, lesz minden, zivatar, havazás, mínuszok.

Az utóbbi két hétben jócskán kijutott nekünk az esőből. Amint az idokep.hu csapadéktérképén is látszik, Baranya kapta a legnagyobb mennyiséget az országban, tizenöt nap alatt 60-71 mm csapadék hullott.

Mindez persze jót tett a földeknek, és azoknak a tavainknak is, amelyek megszenvedték a nyári szárazságot. Az utóbbi napokban, hetekben jócskán emelkedett a vízszint például Orfűn, a Pécsi-tóban is.

– A múlt hétvégén például tizenöt centiméterrel nőtt a vízszint. Mára további kilenc centi jött hozzá, úgyhogy már bőven az üzemi szint felett vagyunk – mondta a Pécs Aktuálnak az Orfű-Pécsi-tó Nonprofit Kft. ügyvezetője, Rács Zoltán.

A vízszint pedig biztosan tovább fog nőni, mert csapadékos napokra számíthatunk a hétvégén is. Az előrejelzés szerint igazán változatos időjárásban lesz részünk az előttünk álló hétvégén, egészen színes lesz a paletta. Néhol zivatarba, ónos esőbe futhatunk bele, majd többfelé egy kis havat is kaphatunk mutatóba, végül vasárnapra visszatér a napsütés. Erős széllel érkezik a lehűlés, így újra visszatérnek a markánsabb mínuszok is.

Szombaton napközben a legtöbb helyen fokozatosan vékonyodik, szakadozik, csökken a felhőzet. Ugyanakkor főként a keleti, északkeleti harmadban felhős marad az ég, arrafelé egy összeáramlás mentén késő estig még előfordulhat havas eső, havazás, másutt ennek kisebb az esélye. Az északi, északnyugati légmozgás többfelé megerősödik, a hegyvidéki tájakon viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +5 fok között alakul, késő estére többnyire -5 és +2 fok közé hűl le a levegő.

Az idokep.hu tizenöt napos csapadéktérképén jól látszik, hogy Baranya nagyon sok esőt kapott az utóbbi két hétben (Forrás: idokep.hu)