Címlap Hírek BEZÁRJÁK a ta...

BEZÁRJÁK a tanuszodákat Pécsett, egyedül a Hullámfürdő marad nyitva

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több száz, de akár ezer gyermeket is érint a napokban hozott döntés: a Pécsi Tankerületi Központ bezárja uszodáit. Ezek azok a medencék, ahol az óvodásokat, kisiskolásokat tanítják. De többen magánórákra is járnak ide. Jó hír viszont, hogy a Hullámfürdő nyitva marad, a legtöbb gyereknek ott keresnek majd vízfelületet – értesült a Pécs Aktuál.

Október 15-től bezár
– a Belvárosi -,
– a Bánki Donát utcai Általános Iskola,
– a baranya megyei szc Zsolnay Vilmos technikum és Szakképző iskola (VOLT KERO) uszodája

Rengeteg szülőt tájékoztattak a napokban arról, miszerint a Pécsi Tankerülethez tartozó uszodákat október 15-től bezárják Pécsett. Sőt, a pécsváradi uszoda is érintett, amit október végétől zárnának be – tudtuk meg a polgármestertől. Zádori János ugyanakkor hozzátette: több sportegyesület is edz Pécsváradon, ahol még paralimpiára is készül egy úszó. Ezért a mérlegelés és a megoldás keresése még mindig tart. Információink szerint az egyetem Ifjúság úti medencéje december 1-ig még nyitva lesz, de kérdésünkre ezt egyelőre nem erősítették meg.

Nem maradhatnak el a kötelező tesik, erre már ki is találtak valamit

A Pécs Aktuál úgy tudja, a kötelező testnevelés órákat blokkosítják majd. Ez azt jelenti, hogy most még október 15-ig több úszásóra lehet azoknál a gyerekeknél, ahol ez kötelező. Valamint a fűtési szezon végével bepótolják majd az elmaradt órákat.

Hullámfürdő lehet még megoldás

A pécsi Hullámfürdő

Információink szerint az úszással foglalkozó oktatóknak, iskoláknak és óvodáknak a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. (PSN Zrt.) felajánlja a Hullámfürdő tanmedencéjét.

Kérdés: hogyan és hol fér el ennyi gyerek?

Úgy tudjuk, a PSN Zrt. jelenleg is logisztikázik és nagyon keresi a megoldást, hogy a gyerekeknek kedvező időpontokban helyet biztosítson a város egyetlen 50 méter hosszú -, valamint a mellette található tanmedencében. Elképzelhető, hogy hétvégente több lehet majd az úszásóra. Mindenesetre a város 40 óvodai csoportjáróló és több száz iskolásról beszélünk. Arról egyébként, hogy a Hullámfürdő ne zárjon be január 1-ig, a város döntött. Erről ITT írtunk.

Érdekesség: Kaposváron 5 millió forintból oldották meg a „tömbösítést”

Pár napja írtunk arról, hogy Kaposváron fejlesztették a város 25 méteres uszodáját. Öt millió forintból speciális pályát alakítottak ki azért, hogy több mint 1800 gyereknek ne kelljen abbahagynia a sportolást és mindenki kényelmesen elférjen. Ez Pécsett egyelőre nem merült fel, mint alternatíva.

Aggódnak a pécsi edzők

– A koronavírus miatti lezárások után is érezhető volt, hogy megnövekedett az úszásoktatás iránti igény. Rengeteg gyerek akarta bepótolni az akkori, több hónapos ki- és lemaradást – mondta egy úszásoktató a Pécs Aktuálnak. Több oktató attól tart, hogy lesz majd egy korosztály, aki nem tanul meg jól úszni az elmúlt évek nehézségei miatt.

Kérdéseinket mind a Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-nek, mind a Pécsi Tankerületi Központnak elküldtük.

Sajnos, a PSN Zrt.-től hivatalos tájékoztatás egyelőre nem érkezett. De a tankerület igazgatója, Tóth László Ákos az alábbi választ küldte:

A Pécsi Tankerületi Központ fenntartásában három uszoda van: a Pécsi Bánki Donát Utcai Általános Iskolában, a Pécsi Belvárosi Általános Iskolában és a pécsváradi Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskolában. Az energiamegtakarítás céljából megvizsgáltuk, hogyan lehet megtakarítást elérni úgy, hogy az úszásoktatást a fűtési szezon utáni időszakra helyezzük át. A úszásoktatás helyett testnevelésórákon vesznek részt a tanulók, iskolai helyszínen. Az úszásórák megvalósítása később is lehetséges, a kerettanterv négyéves idő egységekben épül fel. Az energiamegtakarítás minden intézményt érint, aminek a mértéke nagyban függ a téli időszak külső hőmérsékletétől. Pécsi iskolák közül a két uszoda átmeneti bezárása közel 170 kisiskolást érint. Az óvodások úszásoktatását nem a tankerület szervezi.