Címlap Hírek BEZÁRTÁK: Szí...

BEZÁRTÁK: Szívszaggató a pécsi Lyceum templom a földrengés után

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hónapokig zárva lesz a horvátországi földrengések miatt a Pálos Rend, Lyceum temploma a Király utcában. A templomban még az orgonálást is megtiltották, nehogy további mennyezet darabok szakadjanak le. KÉPEK a helysznről!

 

 

Decemberben sérült meg a templom boltozata

A 1750-es években elkészült templom mennyezete a december 29-i első nagyobb horvátországi földrengés alkalmával sérült meg. A repedések az egész boltozatot érintik, két helyen estek le nagyobb vakolatdarabok, de van ahol a mai napig is apró törmelék hullik a földre.

Hatalmas lyuk tátong a boltozaton

Megtiltották az orgonálást

A templomban még az orgonálást is meg kellett tiltani, mert a statikus szerint az orgona által keltett hangrezgések, további vakolat hulláshoz vezethetnek.

A statikusok és építészek emelő kosárral megvizsgálták a mennyezetet, valamit a padlásteret is. Így derült ki, hogy

az oltár feletti boltíves részről bármikor leszakadhat egy 20-25 kilós vakolatdarab.  

Emalőkosaras statikai vizsgálat a földrengés után

A szakemberek azt is megállapították, hogy

szerkezeti megerősítésre nem lesz szükség.

A sérült vakolat részeket kell leverni, majd ezután jöhet az újra vakolás és a sérült freskórészek restaurálása. Ehhez a fél templomot fel kell állványozni, ezért a szentmisék egyelőre elmaradnak, vagyis azokat a Hunyadi úti Pálos-templomban fogják megtartani.