Címlap Hírek Boros: ePince...

Boros: ePincekönyv is lesz 2022-től, amit Pécsen már használnak is

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Elsőként a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete használta ki az új bortörvényt. Ez pedig első lépés ahhoz, hogy a murcit forgalmazzanak.

Az új bortörvény augusztus 1-től hatályos, azonban egy türelmi időszakot követően,

2022. január végétől lépnek életbe az új adminisztrációs szabályok,

mely által az ágazati adminisztráció informatikai hátterét az ePincekönyv rendszer fogja biztosítani.

Nagy István agrárminiszter egy sajtótájékoztatón kiemelte, az új szabályok 2022. augusztus 1-től lépnek teljes körűen hatályba. Ekkortól kezdve

  • a nem kisüzemi bortermelők,
  • valamint a 10 hektárnál több ültetvényt használók számára kötelező lesz az adminisztrációs ügyeiket elektronikusan intézni.

Így a központi rendszer alapján azonnal tudni lehet majd, hogy egy adott pincében mennyi és milyen minőségű bor áll rendelkezésre – ismertette a tárcavezető.

Hatályba lépett a bortörvény és két végrehajtási rendelete.

Nagy István jelezte, a kisebb termelőknél később is megmarad a hegybírónál történő személyes ügyintézés lehetősége. Közölte, a szakmai-jövedéki nyilvántartások elektronikus vezetése az átmeneti időszakot követően is csak a legnagyobbak, az éves szinten 20 ezer hektoliternél több borászati terméket értékesítő borászatok számára lesz kötelező.

Bortörvénynek köszönhetően zöld utat kapott a murci (az erjedésben lévő bor) forgalmazása.

Az új termék, amely rendkívül jó élettani hatásokkal rendelkezik az emberi szervezet számára, a borfogyasztás népszerűsítéséhez is hozzájárul.

A korábbiaktól eltérően sem analitikai, sem érzékszervi vizsgálat nem szükséges a murci forgalmazásához, ez megkezdhető a hegybíró által kiadott végső származási bizonyítvány birtokában, forgalombahozatali azonosítóval.

Madaras Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, nagy öröm számára, hogy Magyarországon elsőként használhatja ki az intézet az új bortörvény adta lehetőséget, a murci forgalmazását és palackozását. Az általuk palackozott, Első lépés nevet viselő murcit be is mutatták a sajtótájékoztatón.

Madaras Zoltán közölte, a kutatóintézet mintegy 30 hektár szőlőültetvénnyel, 1600 négyzetméter alapterületű pincével és akkreditált laboratóriummal rendelkezik, fő feladata a kutatás, az oktatás és a szaktanácsadás. Az intézet szőlőfajta gyűjteménye már több mint 1800 tételből áll, ez a világ hatodik, Európának pedig a második legnagyobb szőlő génbankja.