Címlap Hírek BÜSZKESÉG! A ...

BÜSZKESÉG! A pécsi Lomb Ádám a kenyaiak között futott Lengyelországban

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kenderesi Tamás, Knoch Viktor, Bicsák Bence után itt egy újabb név a pécsi sportéletben, amit nem árt megjegyezni! Lomb Ádám, hosszútávfutó. A 20 éves fiú csupán három éve kezdett komolyabban edzeni, mára azonban a magyar elit mezőny között tartják számon. Sőt, legutóbb Lengyelországban a kenyai versenyzők gyűrűjében bizonyított: a pécsiek is tudnak futni! Ádámnak a 21 kilométer 1 óra 6 perc alatt lett meg!

Ádám általános iskolás korában atletizált, majd rájött: futni akar

Érdemes ott kezdeni, hogy hosszútávon ilyen fiatalon, ilyen jól futni ritkaság számba megy. Az pedig, hogy Baranya megyéből kerül ki egy újabb országos bajnok, aki a felnőttek között is kitűnik, még nagyobb büszkeség. Pedig Ádám nem olyan rég kezdte komolyan venni a futást.

A családban egyedül édesanyja fut, hobbi szinten

– 13 évesen atletizáltam, majd a gimnáziumi évek során volt egy 1,5 éves kihagyásom. Az egyik iskolatársamnak köszönhetően egyszer csak a PVSK pályán találtam magam. Azóta az a második otthonom – mondta Lomb Ádám.

A pécsi fiú ha nem fut, orvosnak tanul

A párosítás pedig nem véletlen. Nemcsak édesapja, hanem nagyszülei is ismert orvosok Pécsett.

Ádám a PVSK színeiben versenyez. Edzője: Freier Balázs

– A családban egyedül édesanyám fut, de ő is csak egészségmegőrzés miatt. Ahhoz képest egyébként nem is rosszul csinálja – vallotta nevetve Ádám, aki azért azt is hozzátette, hogy egyelőre még nem kellett választania a tanulás és a futás között. Bár úgy érzi, lehet eljön majd ennek is az ideje. Egyelőre mindkettő jól megy neki.

Lengyelországban a kenyaiak mellett állt rajthoz

A szemtelenül fiatal, mégis rendkívül tehetséges és szerény Ádám legutóbb Lengyelországban szárnyalta túl saját magát. Arról nem is beszélve, hogy a kenyaiak között feszíthetett a rajtnál, mint elit futó.

– Bevallom, ez volt az első külföldi versenyem. Ezért kicsit meglepettem álltam a kenyaiak között. Tudjuk, milyen alkatúak és mit tudnak. Végül a versenyen sikerült az európaiak között a legjobb ötben lefutni a félmaratont. Ami pedig számomra még jobb hír, 2 percet javítottam is saját időmön. 1 óra 6 perc alatt lett meg 21 kilométer és a végén még sprinteltünk is a lengyel futóval.

Maraton, olimpia, csak szép lassan

Ádám elmondása szerint egy futó nem kívánhat gyorsan nagy sikert. Ahhoz meg kell érni és mindezt fel kell építeni. Főleg hosszú távon – a szó szoros értelmében.

– Érdekes, hogy a maratont nem is ajánlják huszonéveseknek. Ehhez egyfajta mentális és fizikai állóképesség is kell, amit az ember 30 év felett ér el leginkább – avatott be a részletekbe Ádám. – Szóval hiába a célom a maraton, tudatosan nem futottam még ekkora távot. Egyelőre arra koncentrálok, hogy 10 ezer méteren ott lehessek Finnországban a korosztályos Európa-bajnokságon – tette hozzá.

Verseny előtt Ádám zenével melegít

Az orvostanhallgató Ádám szinte mindennap edz. Van, hogy reggel és délután is. Az is előfordul, hogy edzője, Freier Balázs bringán követi és diktálja a tempót.

– Ilyenkor 18-20 kilométereket futunk. Sokszor megfordulunk Pellérd és Malomvölgy felé. Bár nem annyira áll a lábamra a terepfutás, a Mandulásban is szoktunk edzeni, hogy szokjam – mondta Lomb Ádám.

A 20 éves fiú három év alatt bezsebelt egy negyedik helyezést a mezeifutó-bajnokság U20-as korosztályában, majd a fedett pályás atlétikai bajnokságon már a felnőttek között is remekelt. Ezt pedig megfejelte 2021-ben, amikor 21 kilométeren U23-as, magyar bajnok lett. 1 óra 8 perces idejével még a felnőttek között is a dobogó harmadik fokára állhatott.

Ádám, gratulálunk! Így tovább!