Címlap Baranya Döglenek a ha...

Döglenek a halak Orfűn – nem szép a látvány, és a bűz is zavaró

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sokan panaszkodnak Orfűn, a Pécsi-tónál, mert lépten-nyomon döglött halakat, főleg pontyokat látni a partmenti vízben. A vendéglősök számára is kellemetlen a helyzet, mert a jellegzetes bűz nem éppen étvágygerjesztő.

A kánikula miatt hirtelen felmelegedő vízben vészesen lecsökken az oxigén szintje, amit nehezen viselnek a halak. A napokban sok hír látott napvilágot a Velencei-tavi halpusztulással kapcsolatban, s bár Orfűn, a Pécsi-tavon szó sincs ekkora mértékű elhullásról,

egy 100 méteres partszakaszon belül talált tíz haltetem igenis aggasztó.

A Pécs Aktuál által megkérdezett egyik partmenti büfé tulajdonosa panaszkodott is egy sort a dögök miatt. Egyrészt a látvány sem éppen szemet gyönyörködtető, de ennél is rosszabb, hogy messziről érezni a döglött halak szagát – ami nem étvágygerjesztő a vendégek számára.

Egy ideje már feldobta a pacskert

Az Orfű Pécsi-tó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Rács Zoltán lapunk kérdésére elmondta, a halgazdálkodás, így az ezzel kapcsolatos teendők, mint például a döglött halak kiszedése és elszállítása a halőrök, pontosabban a Horgász Egyesületek Baranya megyei Szövetsége feladata.

– A döglött halakat a halőröknek kell eltávolítaniuk, tudtommal ezt a feladatot jelenleg is végzik. Ha segítségre van szükségük, számíthatnak ránk: a kagylópusztulás során például mi, az önkormányzat munkatársai is szedtük a tóból a víz tetején úszó tetemeket – fogalmazott Füziné Kajdy Zita polgármester.

Lassan nem marad belőle semmi, a vízben foszlik szét

Kerestük a Horgász Egyesületek Baranya megyei Szövetsége ügyvezető elnökét, Kapitány Zsoltot, de cikkünk megjelenéséig nem értük el. A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól kapott információ alapján egyébként jelentős baranyai halpusztulásról nem kaptak jelentést az utóbbi időszakban, így Orfűről sem jelentették, hogy komolyabb probléma lenne.

Információink szerint a halőrök idén már többször is szedték a Pécsi-tóból a döglött halakat. A helyzet alapján azonban sűrűbben kellene ezt tenniük, mert napok óta egy helyben lebegő, bűzölgő, foszladozó tetemekkel lehet találkozni – ami semmiképpen nem turistacsalogató látványosság!

A sétány mellett fél méterre szárad egy haltetem