Címlap Hírek Egyre durvább...

Egyre durvább a járványhelyzet Romániában: távmunka, lépcsőzetes munkakezdés

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyon nehéz helyzetben van Románia a koronavírus-járvány miatt, írja az MTI. A kórházak túlzsúfoltak, a szombati jelentésben 282 haláleset szerepelt – egyre több kényszerintézkedést vezet be a kormány.

A román fővárosban, Bukarestben, ahol az utóbbi időben a legtöbb ember fertőződött meg, a járványügyi operatív törzs határozata szerint minden, ötvennél több alkalmazottat foglalkoztató intézménynek és magáncégnek át kell térnie a távmunkára, ahol pedig a tevékenység jellege ezt nem teszi lehetővé, be kell vezetni a lépcsőzetes munkakezdést. Az intézkedéssel elsősorban a tömegközlekedés zsúfoltságát szeretnék csökkenteni, ennek érdekében a járatok számát is növelik. A piacokon, és más zsúfolt helyeken ezentúl csendőrök fogják ellenőrizni a védőmaszkok közterületen immár szabadban is kötelező viselését.

Az ország másik 88 városához és 427 községéhez hasonlóan 20 óra után már csak a beoltottak és a betegségen az utóbbi fél évben átesettek léphetnek az utcára Bukarestben is. Az üzleteknek legkésőbb 22 órakor be kell zárniuk, a vendéglátóhelyekre és rendezvénytermekbe pedig csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni.

Székelyföld a legkevésbé fertőzött térsége Romániának. Kovászna megyében 2,1, Hargitában 2,3, Maros megyében pedig 3,3 ezrelékes volt szombaton a kéthetes fertőzési ráta.

Romániában ezen a héten harminc százalékkal emelkedett a fertőzések száma az előző héthez képest. A szombati jelentésben 282 haláleset szerepel: ez elmarad ugyan az előző napi 350 feletti rekordtól, de így is negyven százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. Az utóbbi 24 órában valamivel több mint 14 ezer embernél diagnosztizálták a fertőzést. A túlzsúfolt kórházakra nehezedő nyomás közben tovább növekedett: immár 15 550 fertőzöttet kezelnek kórházban, közülük csaknem 1600-at intenzív terápián.

Fotó: Daniel Mihailescu/AFP