Címlap Hírek Egyre több a ...

Egyre több a koronavírusos gyerek, ráadásul súlyosak a tüneteik

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyon rossz hír: egyre emelkedik a koronavírusos gyermekek száma hazánkban. Olaszországban a téli szünetre az országban maradást javasolja az egészségügyi miniszter.

Sajnos a negyedik hullám kellős közepén van Magyarország, az esetszámok egyre növekednek. Ami különösen aggasztó, hogy a korábbiakkal ellentétben egyre több a gyerek a betegek között, ráadásul sokan közülük súlyos tüneteket produkálnak. Nem csak az oltatlan 12–18 évesek, hanem a még nem oltható 12 év alattiak is komoly veszélyben vannak.

Az előző hullámokban sokkal gyakoribb volt, hogy a tünetes, illetve covidos szülők gyermekei vagy nem mutattak tünetet, vagy csak egész enyhe tünetet produkáltak. Ehhez képest most az az első benyomás, hogy sokkal többször jelentkezik a gyermekeknél is tünettel a koronavírus-fertőzés – mondtaHavasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke.

Olaszországban az országban maradást javasolta a téli szünetre Roberto Speranza egészségügyi miniszter egy vasárnapi interjúban, miközben az északi régiókban szigorú óvintézkedésekkel készülnek a karácsonyi vásárok megnyitására.

– Ha a kórházak bírják a terhelést, nem lesz szigorítás, és a karácsony olyan lehet, mint a pandémia előtt volt. Ha viszont a kórházra szoruló betegek száma emelkedik, területi korlátozások bevezetésére kerül sor – idézi az MTI az egészségügyi minisztert. Kijelentette, Olaszországban a járványmutatók és az oltottak aránya a legjobbak közé sorolhatók Európában, „mégis óvatosnak kell maradni, mivel egész Európában komoly a helyzet, és a járványhullám még mindig magasan jár”.