Címlap Hírek Testkamerák l...

Testkamerák lesznek a jegyellenőrökön?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Testkamerákat tesztel menetjegyellenőreivel a Tüke Busz Zrt.: ha bevezetik a rendszert, a munkatársakat érő esetleges tettlegesség, inzultus könnyen visszakövethető lesz.

A Tüke Busz Zrt. közölte, a menetjegyellenőri intézkedések, eljárások szakszerűsége, valamint az ellenőrzést végző munkatársakat érő esetleges tettlegesség, inzultus is visszakövethető annak a testkamera-rendszernek a segítségével, amelyet 2021. november 2 án, hétfőn kezdett tesztelni a társaság. Testkamerát a közösségi közlekedés több szereplője is használ, tapasztalataik pozitívak. Az elektronikus eszköz hangot nem rögzít, a kamerák 12 órás folyamatos üzemmódra képesek, FHD felbontású képet rögzítenek.

Az ellenőri intézkedések során több olyan eset fordult elő, valamint ezzel kapcsolatos jelzés, észrevétel érkezett a társasághoz, amely a közösségi közlekedést igénybe vevő utasok és a Tüke Busz Zrt. jegyellenőrei közötti nézeteltérésre, incidensre világított rá. Ezeket a konfliktusokat utólag nehéz rekonstruálni, így kétséges helyzetekben a testkamera által készített felvétel egyértelmű objektív bizonyítékot adhat a panaszok kivizsgálásához.

A testkamera tesztelésétől a társaság azt várja, hogy a menetjegy ellenőrzések során az utasok részéről növekszik az együttműködési hajlandóság, egyúttal csökken az ellenőrzések miatti konfliktushelyzetek, viták, félreértések száma. Az eszköznek nagy szerepe lehet a társasághoz érkező panaszok kezelésben és az esetek kivizsgálásában is, általa az ellenőri intézkedések szakszerűsége és az üzletszabályzatnak megfelelő eljárás is követhető lesz. A Tüke Busz Zrt. úgy véli, az ellenőri testkamera látványának visszatartó ereje számos konfliktus elkerüléséhez járulhat hozzá, hiszen a videofelvétel készítésére történő figyelemfelhívás, vagy akár csak az eszköz látványa alapvetően visszatartó erővel bír.