Címlap Hírek Erdő Péter: J...

Erdő Péter: Jézus keresztáldozata békét teremt és békére kötelez

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az önmagát a kereszten feláldozó Jézus helyreállítja a békét a teremtett világ és a Teremtő között, és békére kötelezi az emberiséget is – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét alkalmából az MTI-nek.

Erdő Péter rámutatott: különös üzenete van a feltámadt Jézus ajkáról elhangzó ősi héber köszöntésnek: „Békesség veletek”. Jézus nemcsak üdvözli a tanítványokat, hanem jelzi azt is, hogy keresztáldozatával és feltámadásával „helyreállt valami nagy béke” Isten és ember között. Ez pedig itt a földön, a történelem során minket is újra és újra arra kötelez, hogy „megfeleljünk a krisztusi köszöntés nagy kihívásának”.

Erdő Péter szólt arról: a húsvét titka megvilágítja az emberiség történetét és az egyes ember sorsát is. „A föltámadás fényében hisszük és valljuk, hogy van az életünknek és az emberiségnek is a földi életen és a világmindenség idején túlmutató célja.”

A bíboros reményét fejezte ki, hogy a mostani háborús helyzetben is „tanúságot tudunk tenni a hitünkről”. A Katolikus Karitász a kezdetektől segíti az ukrajnai háború elől menekülőket, mondta, hozzátéve, hogy az idő múlásával változik a segítségnyújtás módja, hiszen másra van szüksége az átutazónak, aki fáradtan, esetleg betegen Magyarországra érkezik, de amint tud, továbbindul, és annak, aki szándékosan vagy kényszerűségből itt marad. Fontosnak nevezte, hogy a menekült gyerekek mielőbb iskolába járjanak, mert ha megszakad az iskoláztatásuk, azzal szinte jóvátehetetlenül romlanak az esélyeik az életben.

Emlékeztetett arra is: Ferenc pápa az elmúlt időszakban többször felszólalt a háború ellen. A katolikus egyházfő március 25-én felajánlotta Oroszországot és Ukrajnát Szűz Máriának, és arra kérte a világegyház püspökeit, hogy ők is tegyék meg ezt. „Hiszünk az imádság erejében” – fogalmazott, hozzátéve, „akiért imádkozunk, azt közel engedjük a szívünkhöz”.