Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Tudtad, hogy Liszt Ferenc zongorája egy pécsi gimnáziumában van elrejtve? A zeneszerző ezen játszott első pécsi koncertjén 1846-ban. A zongorát az osztrák Bösendorfer gyártól kapta. A hangszert mi is megnéztük a Leőwey Klára gimnáziumban.

„1846. október 25-én magyarországi turnéja során – Scitovszky János pécsi püspök meghívására – Liszt Ferenc városunkba látogatott” – írja a korabeli sajtó.

Liszt első pécsi hangversenyét a Mária utca és a Széchenyi tér sarkán lévő régi Oertzen-féle színházban tartotta, amelynek helyén most a Pécsi Járásbíróság épülete áll.

A délutáni koncerten ott volt a megye és Pécs városának elitje. Többek között a németbólyi Batthyányiak, gróf Batthyány Kázmér és Scitovszky püspök teljes udvartartásával. A nagy sikerű hangversenyt a Rákóczi-indulóval zárták.

Gyári szám alapján is beazonosítható

Nádor Tamás Pécs zenei életét ismertető könyvében felhívja a figyelmet arra, hogy a megjelent előkelőségek „bizonyára érdeklődve vették kézbe az az idő tájt még szokatlan módon magyar nyelven nyomtatott műsorlapot, melyen a Lisztet zongoránál ábrázoló, Tyroler József által Pesten készült acélmetszet látható. 

A hangverseny után Majláth helyettes főispán adott vacsorát és fogadást az ünnepelt zeneszerző tiszteletére. Liszt Ferenc ezen a vacsorán szerzett tudomást arról, hogy a pécs-budai temetőnek nincs kápolnája, ezért a koncert bevételét fel is ajánlotta a kápolna építéséhez. A koncert bevétele 350 pengő volt, ez akkor óriási segítségnek számított, ami mai áron másfél millió forintot jelent.

A második pécsi koncert után ismét a püspök adott díszebédet. A délután több pécsi előkelőségnél tett látogatással telt el. A harmadik napon, október 27-én Liszt Ferenc a székesegyházat kereste fel. A dóm nagyszerű orgonáját Liszt szakavatott kézzel szólaltatta meg, mintegy félórás játékkal kápráztatva el a templomot zsúfolásig megtöltő pécsi közönséget.

Scitovszky püspök nagy búcsúebédet adott híres vendége tiszteletére. Az ebéden részt vett az akkori Pécs társadalmi életének minden kiválósága. Társalgás közben előjött a szó a székesegyház restaurálásáról és az avatási ünnépségről. Az ebéd után rövid séta következett a püspöki palota kertjében.

Liszt pécsi koncertjeit egy, a gyártól kapott Bösendorfer zongorán adta. A koncertek után Scitovszky püspök megvásárolta a zongorát, majd odaajándékozta a Miasszonyunk zárda akkor még csak épülőben lévő iskolájának. Ma is ebben az épületben, a Leőwey Klára Gimnáziumban található a hangszer. Mi is megnéztük és egy hangszerészel meg is szólaltattuk.

Forrás: TGYO Blog,