Címlap Hírek Ezért jöhetet...

Ezért jöhetett Gyurcsány Ferenc a pécsi városházára

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

"Mintha csak otthon lenne, úgy lépett be a polgármesteri hivatalba" a DK elnöke - értesítették szörnyülködve lapunkat ma napközben izgatott jobboldali pécsiek, akik fotókat is küldtek az eseményről. Akadt olyan képviselő, aki a Városházán futott össze Gyurcsány Ferenccel, és tudni vélte: mit keres ott. Nekünk azonban más információink vannak az ex-miniszterelnök érkezésének okával kapcsolatban.

A jobboldal szerint Gyurcsány Ferenc azért jött a pécsi Városházára, hogy „eligazítást” tartson. „Ukázrólis írnak, illetve arról, hogy „a városvezetők közötti, többször a nyilvánosság előtt is zajló viták elsimítása lett volna az egyeztetés célja.” 

Az egyik jobboldali önkormányzati képviselő pedig „véletlenül” bele is botlott a DK elnökébe a Városháza folyosóján, amiről így emlékezett meg közösségi odalán egyebek mellett:

Érdekesség, hogy az egykori szocialista miniszterelnök érkezésekor

Péterffy Attila leszaladt ugyan fogadni Gyurcsány Ferencet, ám ő nem Péterffy Attilával, hanem Bognár Szilvia két munkatársával sétált fel az épületbe, míg Polgármester Úr egymaga érkezett vissza fél perccel később.

Megérzésem szerint vagy Péterffy Attila nem akart Gyurcsány Ferenccel mutatkozni egy fideszes képviselő jelenlétében vagy pedig a DK elnöke hagyta faképnél Péterffyt a kapuban. Én inkább az utóbbira tippelek, mivel a pártelnök

érkezését követően elsőként Bognár Szilvia titkárságán tette tiszteletét, ahol alpolgármester-asszony mellett Zag Gábor és Siposné Bikali Éva DK-s képviselők várták,

legalábbis őket láttam megérkezni…” – tudósított a képviselő, és mutatott fotókat is.

Városi ügyek és párt ügyek

A Pécs Aktuál úgy tudja, Gyurcsány Ferenc pécsi látogatása több témát is érintett, mégpedig olyan fontos ügyeket, amelyek miatt személyesen kellett eljönnie a városba.

Lapunk négy ilyen témáról tud több forrásból:

  • Bognár Szilvia „sorsa”;
  • a Hoppál Péter ellen induló összbaloldali jelölt kiválasztása 2022-re;
  • veszélybe került Kunszt Márta pozíciója városi DK elnökként, betámadták ugyanis „hátulról” párton belülről; és
  • a város ügyeiről is egyeztetnek a volt miniszterelnökkel.

Ez utóbbit – vagyis, hogy a „város ügyeiről” beszélgetnek Gyurcsány Ferenccel Kunszt Márta erősítette meg lapunknak, miután felhívtuk telefonon. Rosszkor értük el, mert pont hívásunk pillanatában lépett be az ajtón Gyurcsány Ferenc, ezért nagyon kevés időnk maradt a kérdésekre. A legfontosabbat azért feltettük a DK városi elnökének: tud-e arról, hogy a hírek szerint az ő helyére törnek a párton belül? Kunszt azt mondta, nem tud ilyenről – de hangja alapján az volt az érzésünk, hogy valamit azért sejthet. Ma este frakcióértekezletet is tart a párt, amelyen Gyurcsány is részt vesz.

Lapunk úgy tudja,

puccsot próbáltak meg előkészíteni Kunszt ellen az elmúlt hónapokban magas és fontos pozícióban lévő pécsi DK-sok. Az oka ennek az, hogy sokuk szerint fiatalabb, lendületesebb városi elnökre lenne szüksége a pártnak; és ez az egyre gyarapodó fiatal szimpatizánsok miatt is fontos lenne.

Mindezek mellett többen zokon vették azt is, hogy Kunszt látványosan kihátrált a közkedvelt Bognár Szilvia mögül, vagy legalábbis nem védte meg nyíltan és hangosan, amikor többször is konfliktusba keveredett Péterffy Attilával, illetve az MSZP erős embereivel.

Lapunk úgy tudja, Zag Gábor jelentkezett be Kunszt helyére, de ezt nem tudtuk megerősíttetni, az illetékeseket még nem értük el egyelőre.

Zag Gábor

Hoppál helyére törnek, de kivel?

Bár az LMP-s Keresztes László Lóránt elsőként sietett bejelenteni, hogy le fogja győzni Hoppál Pétert 2022-ben, mert ő mindenképpen elindul ellene; a bejelentése nem hatotta meg a baloldalt. Úgy tudjuk, hogy

az összbaloldal saját jelölttel fog Hoppál ellen menni a 2022-es választásokon, nem az LMP-s Keresztessel.

A DK-nak van is erre jelöltje – nem megerősített információink szerint – szintén Zag Gábor lenne az.

Egy párthoz közel álló forrásunk szerint a DK-s indulóért és az összbaloldal támogatásáért cserébe a DK „megengedné”, hogy egy új MSZP-s alpolgármester érkezzen Péterffy Attila mellé, vagyis nem fognak ellene menni.

Bognár Szilvia a meglepetés?

Más forrásunk azonban egy másik, meglepő forgatókönyvet dobott be: Bognár Szilvia indulna inkább Hoppál ellen, ezzel ugyanis „fájdalommentesen” és „arcvesztés” nélkül lépne ki a városvezetésből, amivel Péterffy és az MSZP is nyerne – utóbbi a teljes városirányítást magáénak tudhatná és talán még egy MSZP-s alpolgármesteri helyet is. Cserébe kérik az összbaloldal (Momentum, Jobbik, MSZP) támogatását, vagyis azt, hogy álljanak be Bognár Szilvia mögé.

Ezzel a forgatókönyvvel Kunszt Mártát kivéve mindenki a helyén lenne, mindenki boldog lehetne

– mondja forrásunk, mert

  • a DK adna egy országgyűlési képviselőt (ha megnyerik persze a választást)
  • új, fiatal városi elnököt (ha Gyurcsány rábólint Kunszt leváltására)
  • az MSZP-vel töretlen maradna a barátság, és a kulcspozíciókat már úgy is behúzták, feltehetően egy alku miatt és
  • Péterffy Attila is örülhet, megszabadul ugyanis egy „ellenkező” belső kritikustól.

Úgy tudjuk, ma este számos fontos kérdésben döntés születik a DK-nál. Amint további részleteket megtudunk, frissítünk vagy új cikket írunk.

Kerestük Bognár Szilviát is, de többszöri hívásunk ellenére nem vette fel a telefont. Talán éppen azért, mert még nem ért véget a frakcióértekezlet.