Címlap Gazdaság Ezért nem csö...

Ezért nem csökkentik az áfát – árulta el Orbán Viktor

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rendszeres és visszatérő ellenzéki kritika, hogy csökkenteni kellene az ÁFA összegét a kormánynak, mert most ,,rengeteget keres" rajta az állam. Orbán szerint viszont, ha csökkentenék ÁFA-t, akkor nem lehetne rezsicsökkentés sem.

Többször is felvetették ellenzéki politikusok, hogy az államnak az áfát és a rendszerhasználati díjat is csökkenteni kellene az energiaválság miatt. Orbán azonban azzal érvelt: ha csökkenne az áfa nem lenne rezsicsökkentés.

Ugyanis az abból befolyó összeget a kormány a rezsivédelmi alapba fekteti, amiből a háztartásoknak havi 181 ezer forintnyi rezsi-támogatást tudnak fizetni az átlagfogyasztásig.

Orbán hozzátette: az áfacsökkenés nem árcsökkenés formájában jut el az emberekhez, hanem költségcsökkenés formájában a kereskedőkhöz és a cégekhez.

A rendszerhasználati díj fontosságáról a kormányfő azt mondta: annak azért van jelentősége, mert a megújuló energiaforrásokat rá kell vezetni a rendszerre. Ha kevesebb zöldenergiát támogatnának, annak a díja is kevesebb lenne, de ezt Orbán nem javasolja senkinek.