Címlap Hírek Fitt Nagyi: é...

Fitt Nagyi: évente 300 nyugdíjas vesz részt az uszodai mozgásprogramban

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Október 1-én ünneplik az Idősek Világnapját. Ez alkalomból egy szép korúaknak készült kiadványt mutattak be Pécsett, a Hullám Fürdőben. Az Egészséges Városért Alapítvány és a PTE ÁOK Transzdiszciplináris Kutatások Intézete összefogásában elkészült, hiánypótló füzetben a programokat, szolgáltatásokat és támogatási lehetőségeket gyűjtötték egy csokorba.

Szenior tánc, „Fitt Nagyi” és bűnmegelőzési programok

A kiadványban az egyik legnépszerűbb program, a Fitt Nagyi is szerepel. A 11 éve indított vízi-tornán és úszáson eddig több mint 3000 idős vett már részt. Az ingyenes lehetőséget az Egészséges Városért Alapítvány kezdeményezte, majd a Pécsi Úszóiskola és a PSN Zrt. is támogatta és támogatja a mai napig.

– A program nagyon népszerű, szinte mindig telt házzal megy – mondta De Blasio Antonio. Az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesületének elnöke szerint fontos, hogy idős korban is lehetőséget biztosítsanak az aktív életmódhoz.

Több mint 30 éve segítik az időseket

Az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete 1988 óta vesz részt a WHO Európai Egészséges Városok Hálózat munkájában, jelenleg Kárpát-medencei szubregionális hálózatként.

– Mivel egyre több idős él egyedül, egyszemélyes háztartásokban, fontos, hogy rendszeres tevékenységeken vegyenek részt, megelőzve az izolációt.

Ennek érdekében az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete pályázatot nyújtott be a Visegrádi Alap kiírására „Active ageing in V4 countries” címmel. A projekt 2022 júliusa és 2023 júniusa között valósul meg, három partnerrel: Brno városa (Csehország), Lodz városa (Lengyelország), és Dunaszerdahely városa (Szlovákia).

A projekt célja feltárni az idősek motiválásának és bevonásának leghatékonyabb módszereit is, hogy minél több idős rendelkezzen azokkal a lehetőségekkel és információkkal, melyek segítségével aktív életet tud fenntartani – tette hozzá De Blasio Antonio.

A KIADVÁNY ONLINE ELÉRHETŐSÉGEI:

https://www.egeszsegesvarosok.hu/pecs/hirek.php?id=338


https://www.egeszsegesvarosok.hu/hireink_2022.04.19.kiadvany_idosek_es_nyugdijasok_lehetosegei_pecs
varosaban.php


https://pecs.hu/app/uploads/2022/05/szepkoru-2021-pecs-02.pdf


https://itdweb.hu/szepkoru-halozat/#3950/1/


http://nyugegy.hu/1-5-Fontos%20int%C3%A9zm%C3%A9nyek,%20honlapok.htm