Címlap Arc Gulyás Dénes ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gulyás Dénes neve összeforrt a pécsi operával. Bár Nagykovácsiban él, 12 éve láthatjuk őt a Pécsi Nemzeti Színház színpadán, sőt a mellett is igen aktív. Amire a legbüszkébb, hogy több ezer kisgyermek kakaóbajszos arcára csalt már mosolyt a zene szeretetével a Pécsi Operáért Alapítvány egykori elnökeként. Főként erről a missziójáról beszélgettünk vele.

Gulyás Dénest 2011-ben csábították a megyeszékhelyre, hogy vezesse az operatagozatot. Nagy tervekkel érkezett Budapest mellől Pécsre.

– Mindig arra törekedtem, hogy olyan játszunk, amit még nem hallhatott a pécsi közönség. Így vittük színpadra többek közt Verdi Machbet-jét és Falstaff-ját, a két zseniális – Shakespeare szövegére komponált – operát. De talán a legfontosabb törekvésünk a Pécsi Operáért Alapítvány volt, ahol 11 év alatt 57 millió forint támogatást sikerült összegyűjtenem azért, hogy a fiatal tehetségeket felkaroljuk, valamint óvodásokkal és iskolásokkal megismertessük az operát – mondta az egykori elnök.

Sokszor a színfalak mögé is bekukucskáltak a gyerekekkel

Az alapítók közt Rost Andrea (operaénekes), Marton László (rendező) és Rátgéber László (mesteredző) és Prof. Dr.Komlósi László neve szerepel. Az induláskor azt a célt tűzték ki, hogy Pécs és Baranya megye zenekultúráját fejlesszék és az értéket a lehető legtöbb fórumon terjesszék. Emellett a fiatal tehetségek és zeneművészek felkarolására is kiemelt figyelmet szenteltek és szentelnek a mai napig.

– Emlékszem, amikor 51 évvel ezelőtt, 17 évesen a Honvéd Művészegyüttes szólistájaként először álltam ki a színpadra. Mögöttem a kórus, a zenekari árokban a zenészek. A pulzusom az egekben. Ez a dopping megbabonázott és azóta is rabja vagyok. Mindig is azért dolgoztam, hogy ezt a világot másokhoz is közelebb hozzam – mondta Gulyás Dénes.

„A színház mindig lenyűgözött. Az embert sok mindenen átlendíti ez a világ”

A Pécsi Operáért Alapítvánnyal pont ezt a színházi világot visszük közelebb azokhoz, akik még nem találkozhattak vele. Elmegyünk iskolákba, falvakba, ahol egy darab keresztmetszetét, vagy akár a teljes operát játsszuk el a gyerekeknek. Így ők is betekintést nyerhetnek a műfajba s abba, mi is történik a színházban. Elkezdhetjük a zenei nevelésüket – hangsúlyozta Gulyás Dénes.

„Ahhoz, hogy megérezzék a gyerekek a színház varázsát, be kell őket avatni”

– Volt, hogy egyszerre 80-90 gyermek is érkezett hozzánk az N. Szabó Sándor terembe. Sokan tátott szájjal, hatalmas fülekkel hallgattak bennünket. Nagyon szerettem azokat az alkalmakat, amikor kakaóval és kaláccsal is megvendégeltük az iskolásokat. Jó volt látni a kakaóbajszos, vidám gyerekeket, akiket lenyűgöz a zene és azok, akik azt művelik – emlékszik vissza az Alapítvány egykori elnöke.

„A zenével képesek lesznek a gyerekek egy értékesebb közösséget teremteni”

– Egy zseniális tanulmány is bizonyítja, hogy azok a gyerekek, akik gyakorolják a művészetet, kreativitásban sokkal élénkebbek. Alapfokú művészeti iskolát is igazgattam Nagykovácsiban. Ott mi is összemértük a tanulmányi eredményeket – bár hiszem, hogy nem az számít igazán. Érdekes eredményt kaptunk. Egy teljes jeggyel volt jobb az eredménye annak az iskolásnak, aki foglalkozott valamilyen szinten zenével. E mellé természetesen a lelki-, és személyiségfejlődés is fontos, amit a művészettel el tudunk érni – emelte ki Gulyás Dénes.

Pécsett még rengeteg munka van

– Elég nehéz helyzetben vannak a színházak, de mi nem fogunk bezárni és az előadásokat megtartjuk. Márciusban varázslatos zenével érkezik Humperdinck: Jancsi és Juliska c. operája a Kamaraszínházba. Erre készülünk teljes erőbedobással. Sok fiatal és egyetemista fog benne énekelni – mondta Gulyás Dénes.

A láblógatás nem neki való, mindig dolgozik valamin

Gulyás Dénes, ha nem Pécsett dolgozik, akkor Nagykovácsiban két unoka boldog nagypapájaként éli mindennapjait. Emellett könyvet ír és a következő évekre is nagy tervei vannak. A láblógatás nem az ő műfaja. Többek közt 2026 után szeretné kiadni a Pécsi Napló című írását is, de előtte még az első, – Mekkora Isten tenyere című könyvéből készült színdarabot is szeretné valahol bemutatni. A Pécsi Operáért Alapítvány elnöki pozícióját idén tavasszal adta le, de továbbra is kuratóriumi tag maradt.