Címlap Hírek Gyere Pandémi...

Gyere Pandémiácska, kész a vacsora!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Minden évben szülők százai küldenek be újabbnál-újabb keresztneveket a Nyelvtudományi Intézetbe, hogy gyermekeiket egyedibb névvel illessék. A tavalyi év kimagasló volt, 2019-hez képest kétszer annyi kérelem érkezett, köztük volt a Pandémia - áll a HVG cikkében. 

Sokat agyalhattak a szülők

A névváltoztatások, bevezetések legfőbb oka az lehet, hogy járvány szülte bezártság miatt sokkal többet tudtak gondolkodni a szülők – mondta Dr. Raátz Judit, az intézet tudományos főmunkatársa.

Mint kiderült, az intézethez

2020-ban 609 kérvény érkezett,

viszont ezek közül mindössze 46 női és 21 férfinév kapott zöld utat. Az elutasított nevek között sok angol eredetű név is szerepelt, mint a Wanda vagy az Antony, Zaya. Ezek a nevek viszont nem anyakönyvezhetők, mivel Magyarországon jogszabály mondja ki, hogy csak a magyar kiejtést követő helyesírással lehet magyar állampolgárnak nevet bejegyezni – írta meg a HVG.

Dr. Raátz Judit továbbá elmondta, hogy az uniszex nevek is egyre közkedveltebb a magyar szülők körében, mint például a Nermin vagy az Éden. Viszont szintén jogszabály tiltja ezeket alkalmazását.

A tavalyi év egyik legszürreálisabb keresztnév kérvénye a Pandémia volt. Volt olyan szülőpár, akik ezt a nevet szerette volna adni kislányuknak.

Dr. Raátz Judit szerint egyre inkább az a tendencia mutatkozik, hogy a hagyományos nevek eltűnnek. A jóváhagyott nevek nagyrésze külföldön használt, idegen eredetű nevek. Mint például az Altea, Lizel, Asella vagy Héli.