Címlap Baranya GYÓGYÍTÓ TÚRA...

GYÓGYÍTÓ TÚRA? Ez a mecseki útvonal „megmondja”, ha szív- és érrendszeri problémád van!

Út az egészséghez!
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tavaly adták át, mi pedig idén mentünk végig azon a mecseki útvonalon, ami segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri panaszokat! A túra végén szakemberek elemzik ki a megtett kilométerek után mért pulzusunkat, eredményeinket. Jó kezdeményezés, amit köszönünk a Budapesti Szent Ferenc Kórháznak!

Először furán hangzik, hogyan tud egy tanösvény segíteni a szív- és érrendszeri problémákkal küzdőkön, de ha van pár óránk erre, akkor megéri lejárni a kilométereket az egészségünkért. Hogy hogyan működik? Mutatjuk!

Egyszerűen végig kell sétálni a kardiótanösvényen!

Innen, a Pécsi Állatkert mellől indul mind a három útvonal

A Budapesti Szent Ferenc Kórház által létrehozott pécsi túraútvonal három különböző távon „méri fel” azok egészségi állapotát, akik végigsétálnak rajta. Az útvonal nemcsak az érrendszeri, hanem a cukorbetegséggel élők számára is ajánlott. A különböző hosszúságú és nehézségi fokú útvonalak alatt bizonyos időközönként mérnünk kell a pulzusunkat, majd kitölteni egy adatlapot. Ezt a túralapot a túra végén kitöltve a kiindulóponton (Pécsi Állatkert) található gyűjtőládába kell helyezni.

A túra után orvos értékeli az adatokat, méghozzá INGYEN!

Kék szív jelöli a legkönnyebb útvonalat. Ez a Mandulás felé irányít minket. Van még a Misina-tetőre és a Tettye irányába is

Az útvonalakat szakmai alapon tervezték, melyeken információs táblák is segítik a sétálót. Azt is meghatározzák, hogy melyik irányba kell elindulnunk. A lényege, hogy először nyugalmi, majd a megállóknál terheléses pulzus után kialakuljon egy kép: kinek hogyan változik kisebb-nagyobb emelkedők hatására a pulzusa. Ezáltal megtudható és kiszűrhető az esetleges szív- és érrendszeri kockázat. A mért pulzusadatokat egészségügyi szakemberek értékelik ki, és a túralapon megadott e-mail címre visszajelzést küldenek.

Segítenek meghatározni a tréningzónát!

A tréningzóna a túrázó aktuális életkorának megfelelő normál pulzus-tartomány. Az edzettségi szintünket is mutatja, ha ettől eltérő adatot kapunk.

ITT VANNAK AZ ÚTVONALAK:

A három különböző szintet, három különböző színnel jelölik

A programról bővebben a www.mecsekerdo.hu/kardiotanosveny oldalon tájékozódhatsz!