Címlap Hírek Ha így segíte...

Ha így segítené a bringásokat a város, jobb hely lenne Pécs!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Összeszedtünk néhány olyan külföldi példát, amiket ha átvennének itthon is, boldogabb lehetne az élet. Sorozatunkban próbálunk olyan, Pécsett is alkalmazható - olcsó - ötleteket bemutatni, amelyek nem, vagy csak alig kerülnének pénzbe. 

Elsőbbség a bicikliseknek

Hajtva tilos, Tolva szabályos – nálunk jelenleg ebbe ez irányba megy biciklisek erőltetett szabályozása, amíg a logikusabban gondolkodó nyugati városokban a gyalogátkelőhelyek és a kereszteződésekben élénk színekkel felfestett bicikliátkelőket alakítanak ki, hogy ezzel is a könnyítsék és gyorsítsák a kerékpárosok közlekedését.

A pécsi autósok már jól betanulták a szlogent (tolni kéne!), rendszeresen kiabálják le a zebrán közlekedő kerékpárosokat nyomdafestéket nem tűrő szavakkal, ahelyett, hogy előzékenyek lennének.

Koper, Szlovénia

Az Európai Bizottság honlapja részletesen taglalja, hogyan kellene elősegíteni a városoknak az autózással szemben a kerékpárosok közlekedését.

Buszozás biciklivel

Két mecseki busz, 4 bicikli, csak hétvégén – A város ezzel a remek ötlettel próbálja ösztönözni pécsieket, hogy minél többen menjenek kirándulni a Mecsekre.

Így az egyébként is ritkán közlekedő járatokat számolva a reggel 8 és este hat között nagyjából 40 db bicikli szállítható, ezt a számot csökkenti, hogy csak a megjelölt buszokon van erre lehetőség, ráadásul ha kerekesszék, babakocsi vagy tömeg van a buszon, akkor nem lehet feltenni a biciklit. Vagyis egyelőre nem sokan fognak biciklivel buszozni.

Mi kipróbáltuk, kétszer is. Ezért nem túlzás azt mondani, a pécsi példa sokkal inkább szól a pozitív marketingről, mint a bringásokról; ez utóbbiaknak ugyanis valójában eléggé gyér megoldás áll rendelkezésükre jelenleg, ha busszal szeretnének „rásegíteni” a kétkerekűjükre. Aki nem tudná, miről van szó, annak ezt a két videónkat ajánljuk:

Ezt máshol szintén logikusabban oldották meg: a megoldást nem kellett sokáig keresnünk.

Helyi járat Prágában

Így a bicikli szállítás nem csak a kirándulók számára lenne elérhető, biztos többen választanák a munkába járáshoz is.

Szerszámok szereléshez

Hétvégén nem sok esélyünk van arra Pécsen, hogy nyitva tartó bicikliszervizet találjuk, de nem is lenne könnyű oda eljutni, ha épp a Mecseken, a Tettyén vagy Malomvölgyben romlik el a bicikli.

Ezt az utcai szerelő állomást az itáliai Goriciában fedeztük fel. Ez egy állvány is egyben, van rajta pumpa, több villás és imbusz kulcs, csavarhúzók és minden, ami egy bicikli szereléséhez kell. Ebből számtalan található sok európai városban. A legolcsóbb szerelő állomás már 150 ezer forinttól beszerezhető, pélául innen.