Címlap Balhé Hepehupa: így...

Hepehupa: így fest most a 40 milliós zebra Pécsett

Több hete nehezíti az autósok, gyalogosok életét a Kürt utcában - egyszer majd - elkészülő zebra. Ez az a gyalogátkelő, ami miatt a kórház kerítését üvegre cseréli az önkormányzat, és közműveket is "igazgatni" kell szerintük.  ÍGY KERÜL 40 MILLIÓBA AZ ÁTKELŐHELY, ami mellett viszont az aszfalt és a járda is olyan hepehupás, hogy inkább arra is költhetnék ezt a pénzt. De nézzük, mivel szembesülnek az autósok.

Tavasszal kerültek ki a plakátok, szeptember 15-e van.

Megígértük, teljesítjük!

– díszeleg a plakáton a hangzatos szöveg, amit a júniusi választások előtt pár hónappal szórtak szét a városban. A Kürt utcában viszont hetek óta balkáni állapotok fogadják az autósokat

– erről panaszkodtak olvasóink. Megnéztük a helyszínt, és valóban nem éppen közlekedés-barát állapotok uralkodnak ott.

Kavics és gödör minden mennyiségben a majdani zebra helyén

Egy építkezés sok idő, viszont itt se tábla, se jelzés nincs, hogy VIGYÁZZANAK AZ AUTÓSOK! Óvatosan a gödrökkel!

Augusztusban volt némi munka a Kürt utca északi felén, de azóta betemették a gödröt, kavicsot és vékony betont tettek rá. Majd eltűntek a lassító táblák, a figyelmeztető jelzések: Autósok, óvatosan! Az eső miatt nem annyira látszik, mekkora gödröket rejt ez a rész.

– Nagyon úgy fest, hogy munkát az iskolakezdésig gyorsan befejezték és/vagy félbehagyták, de ebben a hónapban nemigazán haladtak. Így két hete ez az állapot fogadja az autósokat és a gyalogosokat a Kürt utcában. Az alulról érkező minden elindulásnál kikaparják a kavicsot, egyre nagyobb gödröt ásva ezen a szakaszon – mondja egy gyalogos, aki szerint ezen a szakaszon eddig is minden gond nélkül át lehetett kelni, teljesen indokolatlannak és feleslegesnek érzi a zebrát is ide.

40 millió forintot költenek egy zebrára, pedig mindenki a másik oldalt használja?

Forrás: Péterffy Attila facebook oldala

Péterffy Attiláék erről az Kürt utcai, hírhedté vált zebráról még egy kis filmet is összedobtak, hogy megmagyarázzák, miért kerül ilyen sokba (a videót cikkünk végén mutatjuk). Az ott elhangzottak szerint:

  • felfestés előtt ki kell alakítani biztonságos átkelés körülményeit
  • megfelelő szélességű” (ez esetben 110 négyzetméternyi) járdát kell építeni
  • ki kell váltani a járda alatti közművezetékeket is, és a csapadékvízelvezetést is meg kell oldani
  • 15 méternyi hosszon 1,4 méter magas üvegkerítést is kell telepíteni
  • egy lámpát is elhelyeznek, illetve 6 közúti táblát is kihelyeznekm
  • majd felfestenek egy zebrát is 316 ezer forint értékben

A videó szerint óránként 100 gyalogos megy át a Kürt utca ezen szakaszán és 500 autó fordul itt be.

A járdák állapota is igényelne némi odafigyelést. Ez a kórház és parkoló közötti szakasz a 40 milliós zebrától nem is annyira messze

A gyalogosok zöme a másik oldalt használja, ahol a buszmegálló és a kollégium is van

– A legtöbb gyalogos a Kürt utcát nemigen használja átkelésre. Emiatt üvegkerítés? Inkább az aszfaltot és a járdákat javíthatnák – mondta egy anyuka, aki babakocsijával küzd napi szinten ezeken a járdákon.

Ez az Ifjúság úti kerékpárút felfestése, ahol KÉT ZEBRÁRA TÍZMILLIÓKAT KÖLTENEK. A meglévő utakkal mi lesz – teszi fel a kérdést egy anyuka?

A pécsi zebra program, amelyben 28 gyalogátkelőt alakítanak ki, milliárdos tétel. Kellett is emiatt magyarázkodnia a polgármesternek:

Ez pedig a márciusban közzétett városházi videó, ahol bemutatták, miért kerül 40 millió forintba a Kürt utcai zebra.