Címlap Hírek Hol is kell a...

Hol is kell a maszk? Pécsett még nem döntöttek erről, dolgoznak rajta

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy melyik köztereken kötelező a maszk viselése Pécsett, ennek ellenére egyre többen viselik. Információink szerint a pécsi önkormányzatban most is dolgoznak azon, hogy pontosan hol kell viselni a maszkot. UPDATE: Döntött a polgármester.

Kellett némi átfutási idő

A reggeli órákban még nagyon kevesen viseltek maszkot az utcán, ez délre már megváltozott, lassan mindenkihez eljutottak az újonnan bevezetett szabályok.

Jellemzően a fiatalok és az építőiparban dolgozók nem hordják a maszkot, az idősebb korosztály azonban kevés esetben hagyja el.

A kormányrendeletről előzetesen kiszivárgott információk még arról szóltak, hogy mindenhol kötelező lesz a maszk, de a késő este megjelent Magyar Közlöny már egyértelműbben fogalmaz, bár így sem könnyű eldönteni, hogy hol húzzunk maszkot.

A rendelet a 10 ezer lélekszámú településeken önkormányzati hatáskörbe tette ennek eldöntését, de a kivételeket meghatározza.

Ilyen kivétel a sporttevékenység, valamint a parkok és zöldterületek, azonban

az nem egyértelmű, hogy Pécsen mi számít parknak és zöldterületnek

vagyis kell-e maszkot viselni a Tettyén, a Sétatéren, a Kálvária vagy a Rókusdombon illetve egyéb kisebb-nagyobb zöldterületeken.

A közterületen, a nyilvános helyen, illetve a szabadtéri sportpályákon az egyéni szabadidős sporttevékenység, különösen futás, gyaloglás, kerékpározás – gyakorlása megengedett, de tilos a csapatsportok, a labdarúgás, a jégkorong, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda gyakorlása.

A játszótér használatot nem szabályozza a rendelet,

így egyelőre nem kell aggódniuk a szülőknek, hogy hol a kicsik hol fogják levezetni a felesleges energiát. Mindez azt jeleni, hogy nyugodtan kimehetünk a gyerekekkel sétálni, túrázni vagy biciklizni, a parkokban és a Mecsekben mindezt maszk nélkül is megtehetjük.

UPDATE: Döntött a polgármester