Címlap Hírek Így lehet kit...

Így lehet kitölteni a népszámlálási kérdőívet!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Október elsején indul a népszámlálás, amelynek során a Központi Statisztikai Hivatal munkatársai és a képzett számlálóbiztosok begyűjtik az adatokat arról, mennyien élnek hazánk településein. Idén fontos aktuális kérdésekkel is bővül a kérdőív.

Népszámlálás és dátumok:

Október 1. és 16. között önállóan online lehet kitölteni a kérdőíveket.

Október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyek október 16-ig nem töltötték ki online a kérdőívet.

November 21. és 28. között a település jegyzőjénél tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek azok, akik november 20-ig ezt nem tették meg.

A népszámlálás eszmei időpontja 2022. október 1-je 0 óra, azaz az ekkor fennálló állapotot alapul véve kell a kérdőív kérdéseit megválaszolnunk.

Nézze meg a postaládáját!

Hogy néz ki, és mit kell tudni a postai felkérőlevélről?

A KSH minden magyarországi lakcímre postai felkérőlevelet küld szeptember utolsó napjaiban. A népszámlálás nem a bejelentettség szerinti, hanem a tényleges élethelyzetet méri fel. Az, hogy kik élnek az adott lakcímen, a kitöltött kérdőívekből derül majd ki, előzetesen nem ismert, ezért a felkérőlevél nem névre szól, csak a lakás címe (házszámig) szerepel a címzésben.

Őrizzük meg a felkérőlevelet!

A felkérőlevélben a népszámlálásról szóló hasznos információk mellett egy 12 jegyű belépési kód is található, ennek segítségével tudja minden háztartás önállóan, interneten kitölteni a kérdőívet.

nepszamlalas2022.hu oldalon október 1-jétől a „Kitöltöm most!” gombra kattintva a kód begépelését követően lehet kitölteni a lakáskérdőívet és annyi személyi kérdőívet, ahányan a lakásban laknak.

A szociális, felsőoktatási vagy más bentlakásos intézményben lakók az intézmény vezetőjétől kapják meg a felkérőlevelet, míg a fedél nélkül élőket szociális munkások segítik a népszámlálásban való részvétel során.

A népszámlálási kérdőív kitöltése egy átlagos háztartásban körülbelül 30 percet vesz igénybe.

A népszámlálás akkor eredményes, ha pontos képet ad hazánk lakosságáról. Ezért is fontos, hogy a népszámlálásban mindannyian részt vegyünk, ami egyébként a népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény szerint kötelességünk is. Mindazok, akik október 16-ig online kitöltik a népszámlálási kérdőívet, nyereményjátékban vehetnek részt.

Miért jó ez az egész és miért kell?

A népszámlálás az egyetlen lakossági adatgyűjtés, amelyen kötelező a részvétel, ezt törvény írja elő az uniós szabályozással összhangban. Fontos tudni, nem csak Magyarországon van ez így. A népszámlálás eredményét sokan fogják használni, döntéshozók, piaci szereplők, kutatók, az eredmények ugyanis pontos információt adnak a helyi ellátási, szolgáltatási igényekről.

Miért kérdezik meg a lakás falazatát?

A lakáskörülmények adatai most különösen fontossá váltak az energiahatékonyság szempontjából. A népszámlálási adatokból látni lehet majd, milyen a lakások falazata, milyen fűtési lehetőségek vannak. Mindezek fontos információk lesznek a lakáskorszerűsítési programok tervezéséhez.