Címlap Gazdaság Így változik ...

Így változik meg a KATA-sok helyzete pár hét múlva

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jövőre nem az adott szakma, illetve tevékenység számít, hanem az egyes szerződések, jogügyletek hárommillió forintot meghaladó értéke.

Jövőre a szabályokat kijátszó nagy cégek már nem élhetnek vissza a kisadózó vállalkozások tételes adójával, az ezt biztosító 2021. január 1-jén hatályba lépő változások a mintegy 340 ezer katást, a lakosságnak értékesítő mikrovállalkozásokat egyáltalán nem érintik – tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára szerint,

ahol korábban száz munkavállaló volt az irodában, most száz katás ül,

ezen változtatni kellett.

Számos változtatási javaslat érkezett, végül olyan szabályozás született, amely „a kata versenyképességét és egyszerűségét továbbra is biztosítja” – húzta alá Izer Norbert.

Így jövőre nem az adott szakma, illetve tevékenység számít, vagy az, hogy magánszemélynek vagy cégnek számláz-e a kisadózó, hanem az egyes szerződések, jogügyletek magas, hárommillió forintot meghaladó értéke

– mondta.  

Az új szabály csak azokat a megbízókat, vállalkozásokat érinti, amelyek ugyanattól a katás vállalkozástól egy éven belül több mint hárommillió forint értékű számlát fogadnak be – emlékeztetett az államtitkár.

Az adóterhelés még a legextrémebb esetben is rendkívül kedvező, hiszen még akkor is csak 26,9 százalék a teljes adóteher, ha csak egy ügyfele van a katásnak, akitől 12 millió forintot kap – jelentette ki az államtitkár.

Mint mondta: a katát 2013-ban azért vezette be a kormány, hogy a jellemzően lakosságot ellátó mikrovállalkozásokat, így például a fodrászokat, kozmetikusokat, taxisokat segítse.

(MTI)